След като вчера НАСА оповести, че разполага с доказателства за съществуване на вода в течно състояние на Марс, сега учените планират да продължат да изследват планетата отблизо. За целта, обаче трябва да се преодолее силната радиация. На помощ на американските учени идва българският уред за измерване на радиация - „Люлин", съобщава Нова телевизия.

На Марс има солена вода, твърди НАСА

Това е голям напредък, който изглежда потвърждава, че потоци вода с голямо съдържание на сол текат върху марсианската повърхност, заяви на пресконференция заместник-директорът на НАСА по научните въпроси Джон Грънсфелд.

Учените все още не знаят от къде идва водата, но са убедени в едно - сензационното откритие ще улесни изпращането на първия човек на Червената планета.

Всичко това увеличава надеждите за намиране на марсиански живот и за разполагане със скъпоценен източник за изследване на Червената планета от хора, предаде Франс прес.

Откриването на вода на Марс увеличава шансовете за извънземен живот

За да бъдат изпратени на Марс специалисти, които да изследват възможността за живот на планетата, учените ще трябва да преодолеят сериозни предизвикателства като огромната радиация.

На помощ идва българският уред, наречен "Люлин". Родният прибор за измерване на заредени частици ще прави оценка на риска на радиационните дози, действащи върху космонавтите и системите на космическия кораб.

"Люлин" тежи около 700 грама и ще сигнализира за опасните лъчения.

Източник: Novanews.bg