БТК сваля цените от фиксиран към мобилен телефон
БТК сваля цените от фиксиран към мобилен телефон / снимка: Sofia Photo Agency

С 4 до 16 стотинки на минута пада цената от фиксиран към мобилен телефон 1 юли, съобщиха от БТК, като това е вторият етап от намаляването на цените на компанията. Миналата седмица Европейската комисия изнесе данни, според които цените у нас между отделните оператори са най-скъпите в целия Европейски съюз и достигат средна тарифа от 18 евроцента на минута.

Още в края на миналата година българската Комисия за регулиране на съобщенията задължи телекомите да свалят цените за приемане на обажданията в мрежите си на едро на четири етапа. БТК променят цените си от първи юли, като минута разговор към мобилен телефон от мрежите на Мтел и Глобул ще струва с от 4 до 16 ст. по-малко отколкото до сега в зависимост от абонаментния план.

Цената към третия мобилен оператор Вивател, който е собственост на БТК, остава непроменена, тъй като и досега тарифите в тази мрежа са били най-ниски, обясниха от компанията. Следващите намаления на цените на телекома според изискванията на КРС ще се направят на 1 декември тази година, както и на 1 юли 2009 г. През 2009 г. обажданията ще бъдат вече 37 на сто по-евтини.