Британски астронавт ще става маратонец на борда на МКС
Британски астронавт ще става маратонец на борда на МКС / снимка: БГНЕС, архив

Вторият в историята британски астронавт Тимоти (Тим) Пик, който в средата на декември трябва да полети към Международната космическа станция (МКС), обещава да стане първият човек в историята, пробягал маратон в космоса, съобщиха британски медии, цитирани от РИА Новости.

"Честно казано, не съм от тези, които се опитват да поставят рекорд" - е казал британският астронавт. По думите му да преодоляваш трудностите е "неотменна част" от неговия характер.

Освен това с постъпката си Пик иска да привлече вниманието към дейността на благотворителната фондация на принца на Уелс, която помага на деца от семейства в неравностойно положение да намерят мястото си в живота.

Астронавтът възнамерява да преодолее дистанцията през април, когато в британската столица ще се състои традиционният Лондонски маратон. За целта Пик ще използва бягаща пътека, а също специално прикрепващо устройство, които дори в условията на безтегловност ще му позволят да се чувства така, сякаш е на земята.

Освен това британецът ще гледа и излъчването на Лондонския маратон, за да почувства "атмосферата на това забележително събитие".

Източник: БТА