Австралийски учени конструираха памперс за костенурки
Австралийски учени конструираха памперс за костенурки / ThinkStock/Getty Images

Австралийски изследователи, изучаващи хранителните навици на главестите морски костенурки, са конструирали необичаен бански костюм за животните с вграден в него контейнер за събиране на фекалиите, който сами на шега са нарекли памперс, съобщи Би Би Си.

По думите на учените от Университета на Куинсланд, разработената от тях дреха изглежда добре и не пречи на костенурките. Най-важното обаче е, че позволява да бъдат събирани чисти образци от фекалии на шест животни от вида, застрашен от изчезване.

В университета поясняват, че събирането на образци от фекалиите на 120-килограмовите животни в открития океан не е лесна задача. Затова се наложило да търсят нетрадиционни методи за решаването й.

Аспирантът Оуен Кофи и изследователят Кармен да Силва са конструирали костюма по време на работата си по изучаване на хранителните навици на костенурките.

Първоначалните опити да бъдат събрани фекалии в аквариум с морска вода не се увенчали с успех, тъй като те бързо се размивали във водата. Конструкцията от гъвкави тръбички, прикрепена към черупката около опашката, също се оказала лошо решение. Поради големия размер на животните тя непрекъснато се размествала.

В резултат учените са разработили плътно прилягащ към черупката бански костюм, към който е закрепен контейнер за събиране на фекалиите.

В университета разказват, че след като прекарали кратко време в аквариума, „най-добре облечените морски костенурки в света” били пуснати обратно в океана - вече без дрехите си, с благодарност за ценния им принос в развитието на науката.

Главестите морски костенурки или карета, както още са известни, се срещат в Индийския, Тихия и Атлантическия океан, а също в Средиземно море. Те често загиват уловени в рибарските мрежи, а яйцата им са обект на бракониерство, тъй като се смятат за деликатес.

Източник: БТА