Жозеп Борел
Жозеп Борел / Gulliver/Getty Images
В Сирия 90 на сто от хората живеят в бедност - това означава всички, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Той откри тази сутрин в Брюксел шестата конференция, посветена на бъдещето на Сирия.

Борел съобщи, че Европейската комисия е отпуснала за тази година 1,56 милиарда евро за сирийските бежанци и обяви, че същата сума ще бъде предоставена и за догодина. Той призова участниците в конференцията към щедрост. Знам, че има известна умора 12 години след началото на конфликта, общественото внимание не може да следи повече от една криза, но не изоставяйте Сирия, призова Борел.

Той съобщи, че ЕС няма да облекчи санкциите срещу режима на сирийския президент Башар Асад. По неговите думи ЕС ще осигури средства за следвоенното възстановяване на Сирия, само след като се договори политическо решение на конфликта и в страната бъдат предприети истински промени.

Борел изрази надежда скоро до има условия за сигурно и достойно завръщане на сирийските бежанци обратно в Сирия. Да не губим надежда, че тези хора ще могат да се върнат доброволно в своята родина, добави той.