Жириновски: Плевнелиев да си припомни историческите събития
Жириновски: Плевнелиев да си припомни историческите събития / снимка: БГНЕС

Лидерът на Либералнодемократичната партия на Русия Владимир Жирновский заяви, че президентът Росен Плевнелиев "трябва да прочете малко български учебници и да си припомни историческите събития". Изказването си Жириновский направи в предаването "Специальный корреспондент" на телевизия "Россия 1", съобщава Dnevnik.bg.

Коментарът на лидерът на руските либерали е по повод на интервюто на Плевлнелиев за "Франкфуртер алгемайне цайтунг" от началото на октомври, в което президентът определи Русия като "нациолналистическа и агресивна държава".

Според Жириновски това е доказателство за непознаване на историята, дори и на собствената си страна. "Той въобще не познава историята. Президентът трябва да отвори малко български учебници. Руските войници, спасили България от турското господство, и те ли са националисти? Паметникът на руския войник Альоша все още стои. Цяла България е благодарна на руснаците за освобождението, стои и паметникът на Алексадър II - цар Освободител. Те трябва да ни пълзят в краката, а вместо това и в Първата, и във Втората световна война бяха против нас, а днес са в НАТО. За руснаците, убити в Донбас, нищо не казват? Кой ги уби?", заяви той.

Интервюто на Плевнелиев предизвика реакцията на Русия. В четвъртък говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич заяви, че Москва смята за недопустими изявленията на българския президент относно Русия като "агресивна" държава.

Миналата седмица българското външно министерство отговори с остър коментар по повод изказване на руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в Туитър.