Експлозия беше засечена в понеделник сутрин по корабен маршрут край бреговете на Йемен, където бунтовниците хуси извършват многобройни атаки срещу търговски кораби, съобщиха две агенции за морска безопасност, цитирани от Франс прес.

Индийските военноморски сили следят отвлечения български кораб „Руен“

Британската агенция "Юнайтед кингдъм маритийм трейд опърейшънс" (United Kingdom Maritime Trade Operations) издаде предупреждение за "потенциална експлозия" в близост до кораб, преминаващ през стратегическия проток Баб ел Мандеб, който разделя Африканския рог от Арабския полуостров.

"Капитанът съобщи ... за експлозия, която е станала на 2 морски мили от неговия кораб, който е преминавал през протока", заяви на свой ред агенцията "Амбрей".

По-късно стана ясно, че корабът "Суон Атлантик" е бил нападнат в южната част на Червено море. По плавателния съд са изстреляни неуточнен брой снаряди от териториите в Йемен, съобщиха пред Ройтерс американски официални представители.

Военният кораб на САЩ "Карни" се е отзовал на сигнала за помощ, подаден от "Суон Атлантик", и се е отправил към него, добавиха те.

Инцидентът съвпада с посещението в региона на американския министър на отбраната Лойд Остин, което се фокусира върху морската сигурност. Пристигайки днес в Бахрейн, той трябва да обсъди "усилията на САЩ за обединяване на многостранни коалиции в отговор на атаките по море, които застрашават корабоплаването и световната икономика", се казва в публикувано през уикенда изявление на министерството на отбраната на САЩ.

Подкрепяните от Иран бунтовници хуси предприеха поредица от атаки с дронове и ракети срещу кораби в Червено море, твърдейки, че действат в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа, които са подложени на израелски бомбардировки.

Появиха се първи кадри на отвлечения кораб „Галакси лийдър“ с българи на борда

В резултат на тези атаки четири големи корабни компании, сред които две от най-големите в света, решиха да преустановят преминаването на свои кораби през пролива Баб ел Мандеб, през който преминава 40 процента от международната търговия, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА