Замразиха авоарите на спецслужители в Ливан
Замразиха авоарите на спецслужители в Ливан / netinfo

Министерството на финансите на САЩ оповести, че е замразило авоарите на двама ръководители на сирийските разузнавателни служби, генерал-майор Хишам Ихтияр и бригаден генерал Джамаа Джамаа, изиграли роля за дестабилизирането на Ливан. Докато Сирия не предприеме конкретни стъпки да стане отговорен член на международната общност, САЩ ще огласяват имената на ключови фигури, подкрепящи дестабилизационните планове на страната, заяви министерството.

Президентският говорител Тони Сноу уточни, че мярката е предприета съгласно изпълнителна заповед, подписана от президента Джордж Буш през май 2004 г., целяща финансовото изолиране на лица и организации, пряко или косвено участващи в подкрепата на Сирия за терористични групировки. Формулировката означава, че американските финансови институции могат да замразят всеки депозит в банка в САЩ на посочените лица и че се забранява на граждани на САЩ да осъществяват транзакции с тях.

Двамата са санкционирани за подкрепата на сирийското правителство за терористични организации като Хизбула в Ливан. Ихтияр съдействал за сирийското военно присъствие в Ливан от 2001 до 2005 г., когато оглавявал централното разузнаване -

Главен разузнавателен директорат. Джамаа допринесъл за сирийското военно присъствие със службата си като командир на щаба на сирийското военно разузнаване в Бейрут.