Заложническата криза в Мали завърши с 12 загинали
Заложническата криза в Мали завърши с 12 загинали / снимка: БГНЕС, архив

Малийската армия щурмува хотел, използван от служители на ООН, и освободи четирима заложници, блокирани в него почти 24 часа от предполагаеми ислямистки бунтовници, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Заложническата криза завърши с 12 убити - петима малийски войници, петима нападатели и двама чужденци, чиято националност не се съобщава. Според говорител на малийското правителство загинали са трима заложници.

Нападание над хотел в Мали, има жертви, взети са и заложници

Първоначално бе съобщено, че загиналите са южноафриканец, руснак и украинец. Засега само Претория е потвърдила, че неин гражданин е станал жертва на нападението. Посолството на Русия в Мали не потвърди информацията за загинал руски гражданин, предаде ТАСС.

Въоръжени мъже завзеха вчера сутринта хотел "Библос" в градчето Севаре, на около 600 км северозападно от столицата Бамако. Нападателите дълго отбиваха атаките на малийската армия, която бързо обкръжи хотела.

Нападението е извършено доста по на юг от пустинните райони, където действат ислямистките бунтовници и е поредният удар по малийската армия и персонал на ООН, нанасян от бунтовници, свързани с Ал Кайда, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на мироподдържащата мисия на ООН в Мали каза, че четиримата освободени чужденци - двама граждани на Южна Африка, един руснак и един украинец, са подизпълнители на световната организация. Те са успели да се скрият в хотела и нападателите не са знаели, че те се намират в сградата.

Източник: БТА