Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали (СНИМКИ)
Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС

Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали, след като малийски командоси щурмуваха хотел „Радисън” в столицата Бамако и убиха двама въоръжени ислямисти, съобщи Ройтерс. По информация на АФП жертвите са 22, а в операцията са участвали и френски командоси.

Всички заложници в хотела са освободени, съобщи малийският министър на вътрешната сигурност полковник Салиф Траоре. Не се знае още каква е съдбата на нападателите, за които по-рано бе съобщено, че са се барикадирали на седмия етаж на сградата.

Най-малко 170 души - 140 гости и 30 служители, бяха взети за заложници от нападателите, а за атаката пое отговорност джихадистката групировка „Ал Мурабитун”, която е базирана в северната част на Мали.

Групировката обяви, че е организирала нападението заедно с Ал Кайда в ислямски Магреб. „Ал Мурабитун” се оглавява от алжирския ислямист Мохтар Белмохтар, за когото през юни се твърдеше, че е убит при американски въздушен удар, но после се оказа жив, припомня Ройтерс.

Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали (СНИМКИ)
netinfo

Секуба "Бамбино" Диабате, известен гвинейски певец, който е бил сред 170-те заложници, заяви, че чул нападателите да си говорят на английски в съседната стая, предаде Ройтерс.

"Чух ги да казват на английски: Did you load it? (Зареди ли го?) Let's go (Да тръгваме)", каза Диабате, който бил спасен от малийските сили за сигурност. "Не можах да ги видя заради сложната ситуация", добави той.

 

Джихадисти взеха 170 души за заложници в хотел в Мали, има убити

Нападателите нахлули в хотела тази сутрин и започнали да го претърсват стая по стая и етаж по етаж. Някои от заложниците успели сами да избягат, други били пуснати, след като показали, че могат да рецитират стихове от Корана.

Източник от ООН посочи, че военнослужещи от контингента на световната организация в Мали са намерили 27 тела и претърсването на хотела продължава. Миротворците са видели 12 тела на подземния етаж и 15 тела на втория етаж. В заложническата драма е загинал белгиец, високопоставен държавен служител, който бил в командировка в Мали.

Чужденци от най-малко 14 държави са били сред общо 140-те гости на „Радисън” по време на нападението. Сред заложниците е имало и 45 малийци. По думите на малийския министър на вътрешната сигурност 76 души са били освободени от силите за сигурност.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун осъди нападението срещу луксозния хотел в Бамако и го нарече „ужасяващ терористичен акт”. Той изтъкна, че е силно обезпокоен от обстоятелството, че нападението става в момент на значителен напредък в мирния процес в африканската страна, предаде АФП.

Заложническата драма в Мали приключи с 27 загинали (СНИМКИ)
netinfo

Нападението срещу хотел "Радисън", на запад от центъра на Бамако, близо до министерства и дипломатически сгради, бе извършено седмица след като бойци на "Ислямска държава" убиха 129 души в Париж.

Мали е сред най-бедните държави в света - на 176-о място от 187 държави в Индекса за човешкото развитие на ООН, отбеляза ДПА. Населението на Мали е 17 милиона, а средната продължителност на живота е 55 години по данни на Световната банка.

Страната не познава спокойствие, откакто военен преврат преди три години и половина доведе до серия от нападения на радикални ислямисти и туарегски бунтовници сепаратисти.

След преврата слабо населената северна част на Мали бе окупирана от ислямисти и само намесата на бившата колониална сила Франция успя да ги отблъсне.

ООН се опитва от 2013 г. да въдвори ред в Мали, където е разположила около 11-хиляден мироопазващ контингент. Въпреки това ислямисти и престъпни банди редовно заплашват сигурността и въвличат в сблъсъци правителствените войски.

Източник: БТА