Заловиха два пиратски катера в Аденския залив
Заловиха два пиратски катера в Аденския залив / снимка: БГНЕС

Канадски военен кораб от състава на натовската флотилия залови два пиратски катера в Аденския залив и конфискува голямо количество лекострелково оръжие, гранатомети и въжени стълби с куки, предаде Асошиейтед прес.
   
Канадската фрегата "Уинипег" преследвала катерите, успяла да ги превземе на абордаж и освободила заподозрените пирати след като конфискувала оборудването, съобщи алиансът. НАТО няма споразумение с Кения за предаването на пиратите на правосъдието.
  
Алиансът има пет военни кораба, които патрулират по сомалийското крайбрежие срещу пиратите. Подобни операции се провеждат и от Европейския съюз, и от страни като Съединените щати, Китай, Русия и Индия.
   
Аденският залив е  един от най-важните морски пътища, през който годишно преминават 20 000 кораба, и основна арена за действията на сомалийските пирати, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Междувременно френският външен министър Бернар Кушнер заяви днес, че първата военна база на страната в залива е важна стъпка в международните усилия в борбата с пиратството и охраняването на важни петролни пътища.
   
"Световните морета трябва да не бъдат поставяни в опасност", заяви френският външен министър Бернар Кушнер по време на регионалната конференция по сигурността в столицата на ОАЕ Абу Даби.
   
Френският президент Никола Саркози ще открие френската военна база в Абу Даби утре, съобщава още АП.