Екатерина Захариева
Екатерина Захариева / пресцентър, МВнР
Със силната си ангажираност и подкрепа за страните от Западните Балкани в разгара на кризата с коронавируса Европейският съюз постигна успех в политиката си на приобщаване и разширяване.  
 
Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод състоялата се виртуална Среща на върха „Европейски съюз – Западни Балкани“ в рамките на хърватското председателство на Съвета на ЕС. Екатерина Захариева бе основен говорител днес във видеоконференция на тема „Западните Балкани и ЕС по време на COVID-19“, организирана от Европейския съвет за външна политика и фондация „Конрад Аденауер“. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР).

България предостави 132 защитни облекла в помощ на българското малцинство в Сърбия
 
„Загребската Среща на върха се състоя. Декларацията, която беше одобрена, и обявените пакети от помощи, показват, че Западните Балкани и темата за разширяването са още в дневния ред на Европейския съюз“, каза Екатерина Захариева. Тя припомни и приноса на България, за която европейската интеграция на Западните Балкани е един от основните външнополитически приоритети, застъпен и по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г.

Борисов: Процесът на присъединяване на Западните Балкани се движи в правилна посока
 
Екатерина Захариева изрази надежда, че резултатите от виртуалната Среща на върха в Загреб сега ще дадат силен отзвук сред гражданите на 6-те страни. „Тази виртуална среща на върха показа ясно и сега, че ЕС не ги е изоставил, че се грижи за тях. Обявени бяха финансови пакети в размер на 3,3 млрд. евро. Само за Западните Балкани ЕС отвори зелен коридор за товарен транспорт, включи страните в общите си европейски поръчки и във всички европейски инициативи за разработване на ваксини“, подчерта външният ни министър. 
 
България също дава своя принос в общото усилие. Днес правителството ни отпусна 636 150 лв. хуманитарна помощ за 12 страни от Западните Балкани, Източното партньорство и Южното съседство на ЕС. С тези средства ще бъдат купени предпазни медицински консумативи и пакети с трайни хранителни продукти, включително за 6-те страни от Западните Балкани. До момента страната ни е дарила 100 защитни костюми за многократна употреба на Република Северна Македония, както и 132 броя на медицинските центрове в градовете от Западните покрайнини в Сърбия. С полети, организирани от България, бяха репатрирани и граждани на държавите от Западните Балкани.

Консулските ни служби постепенно ще възстановят нормалната си работа
 
„Европейският съюз е най-големият донор на страните от Западните Балкани и е добре това да бъде признато. Ако погледнем статистиката, ЕС винаги е бил този, който се е притичвал на помощ на страните в този регион абсолютно безкористно“, каза другият основен участник в дискусията - ръководителят на Представителството на Европейската комисия в Загреб Огнян Златев. Той подчерта, че на видеоконферентната Среща на върха в Загреб специално е била откроена ролята в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани и на Софийската среща на върха през май 2018 г. 
 
По време на дискусията бе обсъдена и темата за изхода от кризата с коронавируса и как тя ще се отрази на геополитиката. Според Екатер
ина Захариева страните в ЕС,  включително тези, където има евроскептична вълна, сега по-ясно разбират, че е по-добре да сме заедно, да се подкрепяме, вместо всеки сам да решава проблемите. „Ако си научим уроците и си вземем поуки от това, което сме разбрали сега, ЕС може да излезе по-силен от кризата от гледна точка на връщане на ключови производства на територията на съюза, на осигуряване на средства за ключови медицински изследвания“, заяви Екатерина Захариева.

Борисов: Даваме път на Северна Македония в ЕС, но да не се гаврят за наша сметка
 
На въпрос за влиянието на кризата с коронавируса върху българската кандидатура за членство в Еврозоната Екатерина Захариева подчерта, че българското правителство и БНБ са изпълнили плана и изрази надежда скоро страната ни да бъде приета едновременно в чакалнята на Еврозоната и в банковия съюз. „Трябваше да се случи криза от такъв мащаб, която е свързана не само със здравето на хората, но и с предизвикателства за икономиката, за да стане ясно какво означава да си в Еврозоната с финансовата подкрепа и механизми, с които тя разполага“, каза външният ни министър.
 
По отношение на бъдещите връзки между ЕС и Китай, Екатерина Захариева прогнозира, че кризата ще подтикне ЕС да изгради своя собствена стратегия с Китай. „ЕС откликна и помогна на Китай в началото на пандемията. Пекин също помогна на ЕС. Помощта винаги е добре дошла отвсякъде, но е добре тя да не се използва за пропаганда и за геополитически цели, още повече, когато става въпрос за здравето на населението“, заяви Екатерина Захариева.
 
Видеоконференцията бе първата от серия онлайн-интерактивни разговори, организирани от Европейския съвет за външна политика и фондация „Конрад Аденауер“ по повод глобалното отражение на пандемията с коронавируса.