За неспособността на България да бори корупцията
За неспособността на България да бори корупцията / netinfo

Европейският съюз трудно може да стори нещо във връзка с неспособността на България и Румъния да приложат антикорупционните реформи, обещани от двете страни преди присъединяването им към ЕС тази година, но това не е извинение да не прави почти нищо, пише в електронната си страница вестник "Файненшъл таймс".

Британският всекидневник отбелязва, че тази седмица Брюксел имаше възможност да порицае София и Букурещ за бавенето и да ги заплаши със санкции, но вместо това критичният доклад беше разводнен под натиска на румънския и българския комисар и - което е също изненадващо - на комисаря по правосъдието Франко Фратини.

Неудобната истина е, че ЕС отдавна знае, че България и Румъния няма да бъдат готови за членство през 2007 година и че престъпността и корупцията ще представляват голям проблем, особено за България, продължава публикацията. Но европейските ръководители избързаха, преценявайки /правилно/, че общественото мнение бързо се настройва против разширяването и че евентуално забавяне можеше да обърка целия процес, изтъква изданието.

Според "Файненшъл таймс" подходът с преждевременното присъединяване можеше да започне да действа, ако условията за членство бяха строги, но те не бяха такива. А сега дори слабите санкции - по-специално непризнаването на съдебните решения - не се вземат под внимание и още по-малко се прилагат, смята британският всекидневник. Този боязлив подход подкопава усилията на реформаторите в двете страни и ги лишава от някои мощни оръжия, които биха могли да използват във вътрешните си битки, подчертава вестникът.

Това в крайна сметка излага целия ЕС на опасността да стане за присмех: как ще се бори за прилагане на законите където и да било по света, след като не може да ги наложи на собствените си членове? Брюксел даде още една година на София и Букурещ да сложат ред у дома си, но според "Файненшъл таймс" успехът на това начинание зависи от това дали местните елити ще разберат, че ще спечелят повече, прилагайки европейските стандарти. Това ще отнеме време, може би десетилетие или повече, но битката трябва да започне още отсега - или има вероятност да не започне изобщо, заключава британският всекидневник.