/ iStock/Getty Images
Външните министри на Европейския съюз решиха да наложат санкции на Турция, ако действията и провокациите на Анкара срещу Кипър продължат.

На проведеното вчера в Люксембург заседание Съветът по външни работи призова върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жозеп Борел и Европейската комисия да изготвят предложения за санкции срещу Турция в светлината на нейните едностранни действия в град Вароша в окупирания Северен Кипър и действията на изследователския кораб „Nautical Geo” в изключителната икономическа зона на Кипър.

Външните министри на ЕС се съгласиха, че ще поискат от Европейската служба за външна дейност да изготви документ, който е едновременно анализ на ситуацията и предложение за поредица от мерки, които Съветът да разгледа, ако пожелае да вземе решение.

След срещата Жозеп Борел определи като „неприемлива“ намесата на Турция срещу европейските кораби. Той добави, че поведението на Турция създава напрежение в Кипър и подкопава възобновяването на преговорите за уреждане на кипърския проблем. Върховният комисар изрази солидарността си както с Кипър, така и с Гърция, съобщи сайтът Keep Talking Greece.

Европейският дипломат заяви, че е договорено да се инструктират Европейската служба за външна дейност и Европейската комисия да подготвят предложения за мерки срещу Турция, като решението за евентуалното им въвеждане ще бъде взето от държавите членки.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас подчерта, че в светлината на провокативното поведение на Турция, Европейският съюз трябва ясно да определи границите на това, което е готов да търпи. Той подчерта, че вместо някои държави-членки да проявяват солидарност с действията на Беларус, трябва да бъдат солидарни с Кипър.
БГНЕС