Замърсяването на въздуха с въглеродни сажди, които са сред фините прахови частици, произлизащи основно от автомобилното движение, се свърза с увеличен риск от рак на белите дробове, предаде АФП.

Кои са основните замърсители на въздуха в България (ВИДЕО)

Учени от Френския национален институт по здравеопазване и медицински изследвания (Инсерм) установиха 30-процентно увеличение на рака на белия дроб, свързано с въглеродните сажди, наричани също черни сажди. Този замърсител засега не се контролира от разпоредбите.

"Знаем, че фините прахови частици РМ2,5 (с диаметър под 2,5 микрометра), които навлизат дълбоко в дробовете, са карциногенни. Искахме да проверим канцерогенния ефект и от въглеродните сажди независимо от общите фини прахови частици“, обясни Бенедикт Жакмен от екипа. „След статистически анализи открихме ефект на въглеродните сажди и е много възможно той да е независим от ефекта на общите частици".

Мръсният въздух у нас убива 15 000 българи годишно (ВИДЕО)

Учените напомнят, че за установяване на причинно-следствен ефект в епидемиологията са необходими повече от едно изследвания. Резултатът според тях обаче е значим. Черните сажди, които се получават при непълно изгаряне, вече бяха посочени от Световната здравна организация като вредни за здравето.

Френските учени са използвали за анализа си базата данни Газел, обхващаща около 20 000 души, проследени ежегодно от 1989 г.
БТА