Всички арестувани протестиращи в Украйна са пуснати на свобода
Всички арестувани протестиращи в Украйна са пуснати на свобода / снимка: БГНЕС, архив

Всичките 234 арестувани протестиращи в Украйна са пуснати на свобода, но съдебното преследване срещу тях продължава, съобщи главният прокурор Виктор Пшонка, цитиран от АФП.

„234 души бяха арестувани между 26 декември и 2 февруари. Днес в ареста няма нито един от тях”, гласи изявление на главния прокурор, качено в сайта на прокуратурата, отбелязва БТА.

Масови протести избухнаха в Украйна след решението на страната да замрази подписването на споразумение за асоцииране с ЕС.

В края на ноември, само седмица преди срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс, Украйна обяви, че няма да подпише споразумението с Евросъюза. Тогава премиерът Микола Азаров заяви, че това се дължи единствено на икономически съображения и подчерта, че решението не поставя под въпрос европейската ориентация на страната му. По-късно обаче той призна, че Украйна е била разубедена да подпише от Русия.

В резултат в Украйна започнаха масови протести срещу отказа на правителството да подпише споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Още на 26 ноември украински студенти напуснаха занятията и се включиха в демонстрации в центъра на Киев. Хиляди украинци образуваха жива верига, за да демонстрират желанието си да свържат страната си с Европа.