Волфганг Шойбле остава финансов министър на Германия
Волфганг Шойбле остава финансов министър на Германия / снимка: Gulliver/Getty Images

Германският финансов министър Волфганг Шойбле ще запази поста си в правителството на консерваторите на Ангела Меркел и социалдемократите, съобщава германската преса, позовавайки се на вътрешни източници от двете партии.

Голяма част от вероятния списък на министрите в бъдещото правителство беше разкрита от редица медии. Бъдещото правителство „на голямата коалиция” обаче официално все още не е обявено в очакване на резултатите от вътрешен референдум на Германската социалдемократическа партия, които трябва да бъдат обявени утре.

71-годишният Шойбле, една от водещите фигури в Християндемократическия съюз десетилетия наред, е пет пъти министър и си изгради солидна международна репутация, управлявайки заедно с канцлерката политиката на Германия по време на дълговата криза. Той ще запази поста, който беше искан от ГСДП, съобщава регионалният вестник „Рейнише Пост”.

Председателят на ГСДП Зигмар Габриел ще получи едно голямо министерство, обединяващо икономиката и енергетиката, съобщава списание „Шпигел” на своя сайт. Той ще получи и почетния пост на вицеканцлер и ще бъде силният човек на партията си в новото правителство, отбелязва БГНЕС.

57-годишният Франк-Валтер Щайнмайр, лидер на парламентарната група на ГСДП и бивш външен министър в първото правителство на голямата коалиция на Ангела Меркел от 2005 до 2009 г., ще си върне поста, съобщава в. „Билд”. Ежедневникът разкрива още, че 47-годишният Хейко Маас от ГСДП ще стане министър на правосъдието. Информацията беше потвърдена от източници на партията, цитирани от ДПА.

Според „Шпигел” генералният секретар на ГСДП Андреа Налес ще стане министър на труда и социалната политика, а 39-годишната Мануела Швезиг ще поеме министерството на семейството. ГСДП трябва да обяви утре следобед резултатите от референдума сред около 470 000 свои членове във връзка със споразумението за коалиционно правителство с консерваторите, постигнато в края на ноември.