Войната в суверенен и независим Ирак е на път да приключи, заяви Обама
Войната в суверенен и независим Ирак е на път да приключи, заяви Обама / Reuters

Войната в "суверенен и независим" Ирак е "на път да приключи", заяви президентът на САЩ Барак Обама - три дни преди датата, определена за край на американската бойна мисия в Ирак, предаде Франс прес.

"Във вторник, след повече от седем години, САЩ ще сложат край на бойната си мисия в Ирак и ще завършат един важен етап от отговорното приключване на войната", каза Обама в седмичното си слово, предавано по радиото.

Днес е последният пълен ден от кратката почивка на президента на остров Мартас Винярд в североизточния щат Масачузетс. Във вторник вечерта Обама ще направи телевизионно обръщение от Овалния кабинет в Белия дом, за да отбележи тази символична дата, посочва АФП.

"Когато бях кандидат за поста, обещах да сложа край на тази война. Като президент сега го правя. Върнали сме у дома над 90 000 войници, откакто съм поел длъжността", припомни Барак Обама, цитиран от БТА.

Тази седмица числеността на американските сили в Ирак слезе под символичната черта от 50 000 войници. Над 4400 техни съратници изгубиха живота си в тази страна от нахлуването там през 2003 г., отбелязва АФП, като се позовава на данни от независимия сайт www.icasualties.org.

До края на 2011 г. в Ирак ще останат около 50 хиляди американски войници, които ще обучават иракската армия и ще играят ролята на помощни сили.

"В крайна сметка, важното е, че войната приключва. Като всяка суверенна и независима държава, Ирак е свободен да вземе собствени решения за своето бъдеще. И до края на идната година всички наши войници ще се завърнат", подчерта Обама.

Той използва случая, за да прикани отново своите сънародници да почетат военните, служили в Ирак, като се включат в инициативата, лансирана в тяхна чест снощи от Белия дом чрез YouTube, Facebook, Twitter и други социални мрежи. Президентът на САЩ потвърди ангажиментите на властите към американските ветерани. Обама увери, че ще бъдат засилени грижите за медицинското им обслужване и отпуснати стипендии за желаещите да продължат своето образование, каквито са били учредени след Втората световна война, добавя АФП.

Войната в суверенен и независим Ирак е на път да приключи заяви Обама
netinfo