Вивиан Рединг критикува Холандия заради сайта срещу източноевропейците
Вивиан Рединг критикува Холандия заради сайта срещу източноевропейците / Пресцентър Европейска комисия

Призоваваме всички хора в Холандия да не последват призивите на нетърпимост, а вместо това холандците трябва ясно да заявят, че Европа е място на свобода, а нетърпимостта няма място на континента. Това се посочва в изявление на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг по повод открития от крайнодясната холандска Партия на свободата с председател Герт Вилдерс сайт, където холандски граждани са призовани да подават жалби и оплаквания от източноевропейски работници, пребиваващи на територията на страната.

В Европа отстояваме свободата и отвореността на континента, така че гражданите на ЕС да бъдат свободни да се движат, работят и учат където пожелаят, посочва Рединг. Гражданите на 27-те страни в Общността трябва да се чувстват у дома си, независимо къде решат да се установят, добавя тя, цитирана от БТА.

По нейните думи сайтът действа напълно против тези принципи, след като ясно призовава хората към нетърпимост. Европа е изправена пред трудни времена и ще решим проблемите си само ако проявяваме солидарност, а не ако предаваме съгражданите си, допълва Вивиан Рединг.

Партията на свободата на Герт Вилдерс получи близо 14 000 жалби на нова гореща линия срещу работници имигранти от Централна- и Източна Европа, съобщи холандският вестник "Фолкскрант". Темите, по които холандците са призовани да подават жалби, са противообществени прояви, замърсяване с боклук, отнемане на работните им места и проблеми, свързани с интеграцията и неприятности в жилищните зони.