Вирусът Ебола мутира бързо
Вирусът Ебола мутира бързо / БГНЕС

Генетични изследвания на някои от най-ранните случаи на Ебола в Сиера Леоне разкриват над 300 генетични промени във вируса при прескачането му от човек на човек. Въпросните изменения могат да осуетят ефективността на диагностичните тестове и разработваните експериментални лечения, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

"Установихме, че вирусът прави това, което обикновено вършат вирусите - мутира", казва Пардис Сабети, ръководител на мащабното изследване на проби от 78 души в Сиера Леоне.

Инфекциите им са били проследени до лечител, чиито твърдения за чудодейно изцеление на Ебола привличат болни от Гвинея, където е регистрирана първата проява на вируса.

Откритията, описани в сп. "Сайънс" показват, че вирусът мутира бързо и по начини, които могат да повлияят върху настоящата диагностика и бъдещите ваксини и лечения, като например експерименталната ваксина на фармацевтичния гигант "ГлаксоСмитКлайн", изпитанията на която ще започнат още следващата седмица в САЩ, или експерименталния серум ZMapp на калифорнийската биотехнологична компания "Mapp Biopharmaceutical".

Авторите са предприели необичайна стъпка, публикувайки генетичните данни онлайн непосредствено след получаването им, за да могат и други изследователи да получат достъп до тях. Това, което не става ясно от изследването и налага по-нататъшни лабораторни тестове, е дали мутациите подхранват епидемията от Ебола, позволявайки на вируса да се развива по-добре в човешките приемници.

Публикацията се появява непосредствено след предупреждението на Световната здравна организация (СЗО), че епидемията продължава да набира скорост, заразените могат да надхвърлят 20 000 души, а инфекцията да се разпространи в повече страни. Представител на СЗО не е открит за коментар на най-новото генетично изследване, разкриващо промени в гликопротеина - протеин на повърхността, който свързва вируса с човешките клетки и му позволява да започне да се реплицира в приемника. Изследователите са установили, че вирусът мутира двойно по-бързо в човешките приемници, отколкото в животински приемници като плодови прилепи.

Миналата седмица са регистрирани над 500 нови случая на ебола - повече, отколкото за която и да било седмица от избухването на епидемията досега, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес. Най-много са случаите в Либерия, но новите случаи са най-много за седмица досега и в Гвинея и Сиера Леоне, подчертава организацията в актуализирания си днес бюлетин.

Вчера СЗО предупреди, че разрастването на епидемията в Западна Африка се ускорява и броят на заразени може да достигне 20 000 души. Починалите до момента са над 1500, а заболелите - 3000.

Първи случай на ебола бе потвърден в Сенегал, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. Тази западноафриканска страна е северен съсед на Гвинея - една от най-тежко засегнатите от епидемията държави. Заразеният е млад гвинеец.

В болница в Брюксел беше настанен белгиец със симптоми на болестта, причинявана от вируса Ебола. Мъжът е с висока температура и ще остане под карантина две денонощия. "Ако температурата се нормализира, ще можем да заключим, че пациентът не е заразен с ебола. Той обаче е бил в контакт с болни, което повишава риска", казаха лекарите, цитирани от ИТАР-ТАСС. Двама японски граждани са откарани днес от летището в молдовската столица Кишинев в Националния център за обществено здраве със симптоми на ебола, съобщи граничната полиция на Молдова.

У пътниците са установени външни признаци на болестта, включително висока температура. Самите те потвърдиха, че са започнали да се чувстват зле след връщането си от командировка в Южна Африка. Пасажерите пристигнали в Молдова от Япония с прекачване в Истанбул.

Източник: БТА