/ iStock/Getty Images
Сигурно е само, че Британия няма да напусне блока следващата седмица, както беше предвидено
След гласуването в британския парламент във вторник вечерта, премиерът Борис Джонсън е на път да получи искания от него Брекзит, но все пак ще му се наложи да направи някои отстъпки пред парламента, пише британският в. "Гардиън", цитирани от БТА.

Две неща станаха ясни през последните дни. Първо: макар и за кратко, Джонсън успя да събере мнозинство, подкрепящо неговото споразумение за Брекзита - за разлика от предшественичката си Тереза Мей, чиято сделка беше отхвърлена три пъти от депутатите.
 

Милиардерът Ричард Брансън също иска втори референдум за Брекзит



Второ: Джонсън е премиер, който продължава да зависи от независимия парламент. Той може да гарантира Брекзита или чрез пряк сблъсък с парламента, или като направи значителни отстъпки на други партии и фракции. След като опита първото и загуби, сега той се примирява с второто. Отстъпките, които ще трябва да направи, са както процедурни, така и същностни - променяйки някои от условията на напускането на ЕС. Това е изключително сложен баланс, но е от ключово значение за резултата, подчертава британското издание.

След като във вторник резултатите от гласуването в британския парламент принудиха премиера да даде на депутатите повече време за обмисляне на споразумението с Брюксел, контролът над графика на британското изтегляне отново преминава в ръцете на европейците, отбелязва в. "Вашингтон пост".
Най-вероятно те ще се спрат на 31 януари, както препоръча председателят на Европейския съвет Доналд Туск, но финалното решение все още не е обявено.
 

Британският парламент отхвърли искането на Джонсън за бързо прокарване на законопроекта за Брекзит



Френският президент Еманюел Макрон изрази съмнения дали отлаганията на крайната дата на Брекзита не са отслабили прекалено много стимулите за британските депутати да предприемат действия, припомня американското издание, отбелязвайки, че според запознати с темата дипломати Франция все още настоява за по-кратък срок на отлагането.

Сигурно е само, че Британия няма да напусне блока следващата седмица, както беше предвидено.

Дори ако британските депутати приемат предложеното от Джонсън споразумение за раздялата, този успех ще означава само началото на сложни нови преговори и надпревара с времето. Лондон ще разполага само с няколко месеца, за да сключи ново търговско споразумение с Брюксел - процес, който обикновено отнема години, пише в. "Ню Йорк таймс".

Този процес може да се срине още следващата година, по същия начин, който британските депутати се опитваха да предотвратят. Сега те се опитват да променят плана на Джонсън, за да включат гаранции срещу подобен резултат. Усилията им може да предпазят вече стагниращата британска икономика - но може и да разбият нестабилната коалиция, подкрепила предложеното от премиера споразумение за Брекзита.
 

Как Брекзит ще се отрази на благосъстоянието на страните?


Проблемът е, че сделката на Джонсън урежда условията на британското изтегляне от блока, но не решава нито един от трудните въпроси за дългосрочните отношения между Лондон и Брюксел. Това означава, че Великобритания може отново да се изправи пред опасност от катастрофална раздяла след изтичането на преходния период. За да се избегне подобен резултат, Лондон може да плаща милиарди евро на година за запазването на достъпа си до европейския пазар, докато не завършат дългосрочните преговори.

Заплахата от раздяла без сделка догодина вече толкова притесни умерените консервативни депутати, че във вторник те отказаха да приемат краткия срок за разглеждане на предложеното споразумение. Бившият консервативен министър Филип Хамънд определи сделката на Джонсън за Брекзита като "измама". Според него това е "прикритие за Брекзит без споразумение в края на 2020 година", подчертава в. "Ню Йорк таймс".
 

Останалите 27 страни от ЕС вече имат разногласия за продължителността на отлагането на Брекзита, пише френският в. "Фигаро", като отбелязва, че Париж, който заема твърда позиция спрямо Лондон, изглежда изолиран.