Вече се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства
Вече се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства / снимка: Reuters, архив
Вече се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства
53531
Вече се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства
  • Вече се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства

За първи път в историята са започнали да се раждат по-малко деца на бели хора от европейски произход, отколкото деца на малцинства. Въпреки предишни калкулации, обаче, експертите вярват, че бумът в ражданията на хора от латиноамерикански произход вече е намалял благодарение и на спад в имиграцията.

Най-новите изчисления отвъд океана сочат, че от точно четирите милиона деца, родили се през последната календарна година (юли 2010-юли 2011), 50,4% са от не-европейски произход. Общо милион и 990 000 от новородените са Бели, като най-големият дял от останалите са латиноамериканци, 26%. Като цяло в Америка те представляват около 1/6-а от населението, обясняват експерти. „Латиноамериканското население надмина 50 милиона още през 2010-а, и това ясно ги прави втората най-многобройна етническа единица в страната”, отбелязват те.

Латиноамериканското население е най-съсредоточено в пограничните на Мексико щати, както и в щатите Ню Йорк и Флорида. Най-големият му растеж през последните години обаче е в югоизточната част на страната, където то се е повече от удвоило - предимно в Алабама, Тенеси и Кентъки.

„Растежът на латинското население в югоизточните щати най-вече се дължи на увеличаването на работните места”, казват още експерти.

Новоостановеният телевизионен канал „Телемундо”, който е насочен към тази етническа аудитория, вече се гледа повече от всички останали в основният вечерен часови диапазон.

За момента бялото население обаче все още има силно предимство в населението -  72% от общо 310-те милиона жители на Америка. От тях най-голямата съставна част, или 15%, описва своя произход като германски, следван от ирландски - 11%. След това е английски с 9%, италиански с 6%, френски, полски и скандинавски - 3%, а шотландски и холандски произход имат 2%.

Третата демографска група са Афро-американците, които наброяват почти 40 милиона души или 13% от населението. След тях са 15-те милиона азиатски американци, които са около 5% от населението. Около 3% се определят от „смесена раса”.

Една четвърт от общото население на държавата живее само в три щата - Калифорния, Ню Йорк и Тексас.