/ Guliver/Getty Images
Ватикана обмисля да наказва с отлъчване от църквата всички мафиоти и корумпирани хора независимо от коя страна са те. Това пише днес италианският печат, който отразява международна среща, състояла се в папската държава, информира АФП.

Група от близо 50 висши духовници, магистрати, дипломати и високопоставени полицаи от различни страни участваха в "Международен дебат за корупцията" във Ватикана. Тази група "разработва съвместен документ, който ще определи последователните действия и бъдещите инициативи", се казва в комюнике за форума.

"Сред последните ще отбележим засега необходимостта да бъде задълбочен на международно равнище и на нивото на църковната юридическа доктрина въпросът за отлъчване от църквата за корупция и мафиотски сговор", посочва документът.

През 2014 г. папа Франциск вече отлъчи от църквата могъщата калабрийска мафия, наречена Ндрангета, по време на посещение в този южен регион от Италия. При все това отношенията между църквата и организираната престъпност често бяха двусмислени - мафиоти поемаха патронажа на църковни шествия, поддържаха връзки и се опитваха да влияят върху някои висши клирици, купуваха в миналото недвижими имоти на Ватикана, имаше и злоупотреби със средства на благотворителни институции, напомня АФП.

Местни епископи впрочем са отлъчвали вече от църквата мафиоти от Сицилия и Кампания - региона около Неапол, но католическата църква не разполага с общовалиден юридически документ в тази сфера.

"Запитахме се защо останалата част от Италия и света да не живее по същите правила. Групата (експерти, бел. АФП) повдигна примерно проблемите с мексиканските и колумбийските наркотрафиканти - тъй че имаме нужда от "указ за наказателни мерки", официален юридически акт от национален и световен мащаб", заяви пред в. "Стампа" монсеньор Микеле Пенизи, архиепископ на Монреале в Сицилия, член на работната група.

Решението на Ватикана да наказва с отлъчване мафиоти и корупционери "е много важен сигнал", уверява в същото издание Федерико Кафиеро де Рао, главен прокурор на Реджо ди Калабрия, главен град на тази провинция. "Църквата има солидна тежест тук. Щом тя се разграничава от Ндрангета, значи я изолира, а това не е малко", казва той.

Всекидневникът "Република" нарича решението "исторически обрат", защото с него Ватикана поставя на едно и също ниво корумпираните и мафиотите. И припомня, че отлъчването е най-тежкото наказание, което предвижда за вярващите католическата църква.
БТА