/ БГНЕС, архив
Вануату, архипелажна държава в югозападната част на Тихия океан, евакуира цял остров с 11 хиляди жители за втори път за по-малко от година заради вулканична активност, съобщи ДПА, като се позова на правителствен източник.
 
Правителството на Вануату отново въведе извънредно положение миналия месец и нареди масова евакуация на остров Амбае, където се намира вулканът Манаро.

27 юли: Във Вануату евакуират цял остров заради изригване на вулкан
 
Джеси Бенджамин, генерален директор в министерството на климатичните промени и природните бедствия, заяви, че жителите на Амбае са били евакуирани на съседните острови Маево и Еспирито Санто. "Вече няма хора на Амбае", каза Бенджамин, цитиран в днешния брой на в. "Вануату дейли пост".
 
Стотици местни жители предпочели да напуснат острова доброволно, а евакуирането на останалите било организирано от полицията и спасителните служби.

Евакуират жителите на цял остров в Тихия океан заради вулкан
 
Много хора се бяха върнали по домовете си на Амбае в началото на годината, но вулканичната активност се възобнови през март. Изхвърляната от вулкана пепел през юли е била толкова гъста, че е закривала слънцето, а в някои райони на острова са паднали киселинни дъждове.
БТА