В петък обявяват за постигнат компромис между ЕС и близките на децата от Бенгази
В петък обявяват за постигнат компромис между ЕС и близките на децата от Бенгази / netinfo
Представител на фондацията "Кадафи", която участва активно в преговорите за намирането на решение на казуса с осъдените на смърт в Либия шестима български медици, заяви за агенция АФП, че в петък ще бъде оповестена новината за намирането на компромисно решение по случая.

"В петък ще бъде публикувано комюнике за постигането на компромис между семействата на заразените с вируса на СПИН либийски деца и Европейския съюз", заявил представителят на фондация "Кадафи", пожелал да запази анонимност.

Двете страни по случая с шестимата медици са се договорили по време на визитата миналата седмица в Либия на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер да обявят именно този петък новината за постигането на компромис по случая. До компромиса се е стигнало независимо от делото по обжалването на смъртните присъди, което в момента се води във Върховния касационен съд в Либия, уточнява Франс прес.

Може да постигнем споразумение за финансови компенсации до седмица, дори преди следващото заседание на съда, заяви пред Ройтерс председателят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага, цитиран от БГНЕС.

Той допълни, че каквото и да е споразумение в следващите дни не би повлияло на решението на съда на 11 юли.