/ iStock/Getty Images
В Япония започнаха първи клинични изпитания на лечение на онкологични заболявания с клетки, създадени от индуцирани стволови клетки iPS, съобщи ТАСС, като цитира информация на агенция Киодо.

Тестовете се провеждат от специалистите от университета Чиба и института по природни науки Рикен. В експеримента участват десет пациенти, на които в рамките на две години ще бъдат присадени клетки, създадени от iPS клетки. Първата операция на пациент вече е извършена миналата седмица и състоянието му се определя като удовлетворително.

Миналата седмица бе съобщено, че в Япония се извършва и клинично изпитание за присаждане на подобни клетки за лечение на пигментен ретини.

През 2012 г. японският учен Шиня Яманака получи Нобелова награда за физиология и медицина за изследвания в областта на стволовите клетки. След това интересът на японското правителство и на обществото в тази сфера значително се увеличи.

Регенеративната медицина бе обявена за приоритетно направление в развитието на науката. Клетките iPS при определено химическо въздействие могат да възстановят клетки от всякакъв вид, което на теория позволява създаването на тъкани за различни органи. Според немалко специалисти присаждането на такива клетки би могло да лекува и злокачествени заболявания.

Японското здравно министерство вече е издавало разрешения за лечение на гръбначни травми и очни заболявания с iPS-клетки. /
БТА