/ iStock/Getty Images
Три мутирали варианта на коронавирус, възникнали във Великобритания, Южна Африка и Бразилия / Япония, представляват голяма опасност за европейските страни, тъй като се разпространяват особено бързо. Това съобщи Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC, цитиран от TACC

"ECDC оценява вероятността от възникване и разпространение на опасения сред населението в ЕС / ЕИП (Европейски съюз / Европейско икономическо пространство - ТАСС) като много висока поради тяхната повишена преносимост", се казва в прессъобщението на центъра. „Въз основа на новата информация рискът, свързан с появата и разпространението на опасните варианти сред населението, беше повишен до висок / много висок“, се казва в документа, публикуван на уебсайта на ECDC

Британският вариант VOC20201212 / 01 беше открит за първи път през септември миналата година в ЕС / ЕИП на 9 ноември 2020 г. Броят на страните в региона, в които щамът е регистриран, е достигнал 23. Южноафриканският вариант 501Y.V2, открит през октомври миналата година, достигна ЕС / ЕИП на 28 декември и сега се намира в 10 държави в тази зона. Бразилско-японският щам P.1 е регистриран този месец и все още не е достигнал ЕС / ЕИП. В случая на последните два варианта е възможно намаляване на ефективността на ваксината, според ECDC.

За да идентифицира тези, както и новите щамове, центърът призовава страните да увеличат наблюдението и да подготвят лабораториите за по-голямо търсене на тестове. Държавите също се насърчават да ускорят ваксинацията на рискови групи като възрастни хора и здравни работници и жителите на региона, за да избегнат ненужните пътувания.

„В момента сме свидетели на влошаваща се епидемиологична ситуация в райони, където са идентифицирани варианти на SARS-CoV-2 с повишено предаване. Увеличаването на броя на инфекциите ще доведе до по-високи хоспитализации и смъртност във всички възрастови групи, особено за тези в по-възрастните възрастови групи или с други заболявания. Ефективното ограничаване на новите възможности изисква комбинация от мерки, включително физическо дистанциране, засилено наблюдение и тясно проследяване на контактите и карантина. Държавите-членки също се насърчават да ускорят ваксинацията на високорисковите популации и да подготвят здравната система за голям натиск." отбелязва в съобщение за пресата директорът на центъра Андреа Амон.
Агенция "Фокус"