Увеличава се броят на българските младежи, които учат английски
Увеличава се броят на българските младежи, които учат английски / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Броят на българските младежи, които учат английски или друг чужд език, бележи сериозен ръст от 2004 до 2010 година. Това сочат данните от доклад, представен от Европейската комисия, информира БТА.

Руският е вторият най-разпространен език в началните класове у нас, трето място заема немският. В България, Чехия, Словакия, Исландия и Хърватия напоследък се отчита най-голямо повишение в броя на учениците, изучаващи английски (20-30 процента). Около 18 процента са българските ученици, които учат поне един чужд език.

Малта е рекордьор в броя на учещите чужд език - 98.6 на сто от учениците. Децата в Европа започват да изучават задължително чужди езици на все по-ранна възраст (в предучилищния образователен етап или най-късно в трети клас). Немскоговорящата общност в Белгия осигурява обучение по чужди езици на децата още на 3-годишна възраст. Докладът показва, че през годините на задължителното образование все повече ученици изучават два езика поне в продължение на една година. През 2009-2010 г. средно 60 процента от учениците в прогимназиите са изучавали два или повече чужди езика. За същия период делът на учениците в основните училища, които не изучават чужд език, е спаднал от 32,5 на 21,8 на сто.

В прогимназиалния и гимназиалния етап на средното общо образование делът на учениците в обхванатите от проучването държави, изучаващи английски, надвишава 90 на сто. Единствено в Ирландия, Португалия и Холандия изучаването на чужд език в училище не е задължително. Изследването е извършено в 34 държави, сред които страните от ЕС, а също и Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Турция и Хърватия.