Жертвите на ескалацията на насилието между израелските военни и членове на палестински групировки станаха вече 47, след като мъж почина от раните си, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на министерството на здравеопазването в Газа.

Израелски военни самолети поразиха обекти в ивицата Газа, а палестинската групировка "Ислямски джихад" изстреля над хиляда ракети по време на боевете, продължили три дни. Това бе най-голямата ескалация на напрежение там от 11-дневния конфликт между израелските сили и палестинското движение „Хамас“ през май миналата година.

Трима палестинци бяха убити в израелска операция в Наблус

От 47-те жертви на новото насилие, 16 са деца, а 4  са жени, посочва палестинското здравно министерство. В самите израелски въздушни удари са били убити около 30 души, сред които членове на палестински групировки и двама висши командири на „Ислямски джихад“. Израел каза, че е взел на прицел един от тях, за да предотврати непосредствена атака. Останалите убити от палестинска страна са станали жертва на недобре насочени палестински ракети, паднали на палестинската територия.

В неделя бе обявено прекратяване на огъня и това сложи край на ескалацията, в която загина и един израелец, а друг беше сериозно ранен. 

Израел и управниците на ивицата Газа от движението „Хамас“ водиха четири войни и няколко по-малки конфликта през последните 15 години, което коства много на двумилионното население на палестинската територия.
БТА