Украйна плати част от газовия си дълг към Русия
Украйна плати част от газовия си дълг към Русия / снимка: Guliver/Getty Images

Украйна плати на Русия част от газовия си дълг и разговорите ще продължат идната седмица, за да се предотврати спиране на газа за изпадналата в криза страна, заяви еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

„Все още нямаме окончателно споразумение, но постигнахме напредък”, заяви той след среща с украинския и руския енергиен министър съответно Юри Продан и Александър Новак и с шефовете на Газпром и Нафтогаз в Берлин. Продан потвърди, че страната му е платила на руския газов гигант Газпром 786 млн. долара и преговорите ще продължат в Брюксел в понеделник, заяви Йотингер.

Плащането отговаря на сметката за газа на Киев за февруари и март, уточни Йотингер. Парите били преведени на сметката на американска банка и трябва да бъдат прехвърлени от там на Газпром. „Веднага щом парите бъдат в сметката на Газпром, ще станат възможни нови преговори”, заяви еврокомисарят.

Парите трябва да пристигнат до своя адресат в понеделник сутрин и ако Газпром потвърди, че ги е получил, нова серия от преговори е планирана следобед в Брюксел, съобщи БГНЕС.

Времето притиска, защото Газпром заплаши да прекрати доставките си за Киев още от вторник, застрашавайки и снабдяването за ЕС. „Сигурни сме, че парите, които изпратихме, ще пристигнат в понеделник”, увери Продан.