/ БГНЕС
Срещу Чернигов се извършва "колосална атака". Това съобщи кметът на северния украински град, цитиран от CNN. Владислав Атрошенко бе категоричен, че обещанието на Москва за намаляване на военната операция е било напълно заблуждаващо. Градът е бил „под обстрел“ от руски въздушни удари, който е продължил цяла нощ, твърди от своя страна Вячеслав Чаус, ръководител на областната администрация в Чернигов.

Посланикът на Украйна в ООН: Демилитаризацията на Русия е в ход

 Атрошенко възрази срещу твърдението на Русия от вторник, че планира "драстично да намали" военното си нападение срещу Чернигов и украинската столица Киев. „Това е още едно потвърждение, че Русия винаги лъже“, каза кметът. „Те казват, че намаляват интензивността, а всъщност са увеличили интензивността на ударите. Днес имаме колосална атака срещу центъра на Чернигов. Двадесет и пет души са ранени и сега са в болници. Всички те са цивилни Така че всеки път, когато Русия каже нещо, това трябва да се проверява внимателно."

Нанесени са били удари по град Нежин, унищожавайки „гражданска инфраструктура“, както и „библиотеки, търговски центрове и много жилищни сгради“, докато в Чернигов „няма ток, вода, топлина и газ.

"Комуникациите са прекъснати и „няма възможност за възстановяването им“, което затруднява достигането до изолирани села, добави той. „Има села, в които са разположени руски танкове. Знаем, че там има наши хора и положението е много тежко, защото не можем да стигнем до тези места и да занесем нито лекарства, нито храна“, добави Чаус.

Мариупол е в колапс

 


Руските сили са нанесли удар по сграда на Червения кръст в обсадения украински пристанищен град Мариупол, съобщи Киев, като официални лица предупредиха за разрастваща се хуманитарна катастрофа.

В Мариупол окупаторите са се прицелили в сградата на Международния комитет на Червения кръст, заяви украинският омбудсман Людмила Денисова в изявление в социалните мрежи, като добави, че сградата е била подложена на обстрел от самолети и артилерия, съобщава "Дейли Мейл", цитиран от БГНЕС.

Кремъл: Няма никакъв пробив в преговорите с Украйна

Нападението бе извършено ден след като МКЧК призова Украйна и Русия да се споразумеят за доставянето на помощи и безопасната евакуация на цивилните от града, където жизнените сили бързо свършват. По-рано апокалиптични кадри от дрон показаха нивото на разрушенията в града, където кметството заяви, че войските на Владимир Путин са отвлекли 70 жени и медици от родилен дом и са ги отвели в Русия.

Мариупол е почти изравнен със земята от силите на Москва, като шокиращо видео от въздуха показва мащаба на разрушенията на този живописен пристанищен град, в който преди нахлуването на Путин на 24 февруари живееха 400 000 души. Сега повече от 20 000 жители на града са отведени "против волята им" в Русия, където са им конфискувани документите за самоличност, а преди това са преместени "в далечни руски градове", съобщи кметството в канала си в Telegram.
 


Информацията не може да бъде проверена независимо, тъй като Мариупол е под месечна обсада и интензивни бомбардировки, а комуникациите до голяма степен са прекъснати.

На публикуваните кадри от безпилотен апарат се виждат разрушени сгради, простиращи се докъдето поглед стига. Само една сграда привидно остава невредима сред развалините - зашеметяващата руска православна катедрала в града. Коментатори твърдят, че това е още едно доказателство, че атаките на силите на Кремъл срещу околните цивилни сгради са били преднамерени, тъй като изглежда, че те са успели да избегнат поразяването на историческата сграда.
CNN