За ракетни обстрели и цивилни жертви в редица градове съобщават украинските власти. От началото на руската инвазия в Украйна са загинали над 2000 цивилни украинци и са разрушени стотици сгради, включително транспортни обекти, болници, детски градини и жилища. Това заяви днес украинската Служба за извънредни ситуации, цитирана от Ройтерс.

„Деца, жени и хора от силите за отбрана губят живота си всеки час“, се казва в съобщение на службата.

Град Харков 

Още четирима души са загинали, а девет са ранени при въздушен и ракетен обстрел тази сутрин в източния украински град  Харков, съобщиха местните служби за реакция при извънредни ситуации и кметът Игор Терехов, цитирани от Ройтерс. 

Най-малко 21 души бяха убити и 112 бяха ранени при руски артилерийски обстрел на град Харков през последните 24 часа, съобщи по-рано днес губернаторът на Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Ройтерс.  

Руски въздушнодесантни войски се приземиха рано тази сутрин в Харков, съобщи украинската армия, като добави, че веднага са започнали интензивни престрелки.
"Руски въздушнодесантни войски се приземиха в Харков... и атакуваха местна болница", заявиха от украинската армията в приложението за съобщения Telegram. "Продължава борбата между нашествениците и украинците".

Харков – град с преобладаващо рускоговорящо население се намира в близост до границата с Русия и има население от около 1,4 млн. души.

Той е мишена за руските сили, откакто президентът Владимир Путин започна инвазия в Украйна миналия четвъртък.

Град Херсон 


Руските въоръжени сили установиха пълен контрол върху южния украински град Херсон, заяви тази сутрин говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, предаде Франс прес. Същата информация бе съобщена и от агенция Ройтерс, която се позовава на РИА Новости.

Малко по-рано обаче кметът на Херсон Игор Колихаев каза, че градът все още е под украински контрол, отбелязва Франс прес. "Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление там, където, където има спирания. Но ви предупреждавам: да успея да свърша това днес ще бъде чудо", написа Колихаев в профила си във Фейсбук.

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове. Херсонска област, която граничи с Крим, бе атакувана още в началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня Франс прес.   Конашенков заяви, че цивилните инфраструктури и общественият транспорт в града продължават да функционират нормално. "Продължават преговорите между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", каза той, цитиран от ТАСС.

Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града, заяви кметът Колихаев, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, която се позовава на украинския портал "Сегодня".

Байдън: Путин няма представа какво се задава

По непотвърдена информация е била обстреляна градската централа на Службата за сигурност на Украйна, което е довело до пожар. Колихаев помоли президента на Украйна Володимир Зеленски да организира "зелен коридор" за "събирането на стотиците тела в района" на Херсон. 

Кметът заяви пред "Радио Свобода", че загинали и ранени има както сред военните, така и сред цивилното население. "Руските терористи стрелят по училища, по многоетажни сгради, в града се чуваха много взривове", каза Колихаев.

Тежка нощ в Украйна: Сирени вият в Киев, Харков и редица други градове

Житомирска област

Трима души са загинали, а 16 са ранени при ракетен обстрел през нощта в Житомир. Сред ранените има седем деца. Това съобщиха във Facebook от Държавната служба за спешни случаи в Житомирска област, предаде Укринформ.

„След нощната атака на противника има жертви сред цивилното население: в резултат на взривовете загинаха 3 души, а 16 души, включително 7 деца, бяха ранени и хоспитализирани“, се казва в съобщението.

Отбелязва се, че са спасени 12 души, включително 6 деца, които са се криели в мазето по време на взрива и са били блокирани.
В резултат на експлозията са разрушени и повредени 10 частни къщи (три са се запалили). Три едноетажни магазина са напълно разрушени, а един е повреден. Взривът унищожи и прозорци в различни сгради на градската болница. Пожарите в частни домове са потушени, се казва още в публикацията. Аварийно-спасителната работа продължава.  

Одеса 

Българското министерство на външните работи (МВнР) препоръчва всички български граждани, намиращи се на територията на окръг Одеса, да останат по домовете си или да потърсят най-близкото бомбоубежище. МВнР се позовава на информация на съюзнически служби.

Препоръката се отнася за всички български граждани. Препоръчва се след 10 часа днес да не излизат.

Мариупол: 


В Мариупол има много жертви и е прекъснато водоснабдяването в резултат на неспиращите руски атаки. Това заяви кметът на югоизточния украински пристанищен град Вадим Бойченко, цитиран от Ройтерс.

Той каза на живо в ефира на украинската телевизия, че отбраната на Мариупол продължава.

"Вражеските окупационни сили на Руската федерация направиха всичко възможно, за да блокират изхода на цивилни от града с население от половин милион" души, заяви кметът. Бойченко не даде информация за точния брой на жертвите.

Председателят на държавната администрация на украинската Донецка област Павло Кириленко съобщи, че от началото на руската инвазия при обстрел в Мариупол са били ранени 138 души. Броят на загиналите все още се уточнява.

По-рано през деня Бойченко съобщи, че повече от 100 души са били ранени от руски огън в Мариупол

И още: 

В Бородянка, на 50 км от Киев, руски въздушни удари са унищожили две жилищни сгради, съобщи заместник-министъра на външните работи на Украйна Емине Джапарова, която сподели видео на разрушените сгради, в които бушуват пламъци.

Украинското министерство на отбраната също заяви през нощта, че се опасява от нападение и от Беларус.

"Беларуските войски са приведени в състояние на повишена готовност и са съсредоточени в районите, които са най-близо до границата с Украйна", се казва в изявление на министерството във Facebook.

През деня във вторник украинското разузнаване е отбелязало "значителна активност" на самолети в граничния район и конвои от превозни средства, натоварени с храна и боеприпаси, се казва в изявлението.

С оглед на тези маневри Беларус "вероятно може да подкрепи руските нашественици в руско-украинската война в бъдеще", предупреди министерството.
От началото на руската инвазия на 24 февруари от беларуска територия "систематично" се извършват "ракетни атаки срещу военни и граждански цели" в Украйна, добавиха украинските власти.
БГНЕС, БТА