/ Gulliver/Getty Images
Десетки учени, които работят по финансирани от Марк Зукърбърг изследвания, го призовават да не позволява президентът Доналд Тръмп да използва "Фейсбук", за да разпространява "дезинформация и подстрекателски изявления", предаде Асошиейтед прес.

Войната Twitter-Тръмп: Мрежата скри нова публикация на президента

Изследователите, сред които 60 професори от водещи изследователски институции в САЩ, са написали вчера писмо до изпълнителния директор на "Фейсбук", в което настояват той да обмисли налагането на "по-строга политика по отношение на дезинформацията и подстрекателския език, които вредят на хората", особено при сегашните вълнения заради расовата несправедливост. В писмото се казва, че разпространяването на "умишлена дезинформация и на език, който всява разделение" е в разрез с целта на изследователите чрез технологиите да се предотвратяват и отстраняват заболявания, да се подобрява образованието на децата и реформира наказателноправната система.

Писмото е по повод конкретно решението на Зукърбърг да не маркира като нарушение на етичните стандарти на "Фейсбук" поста на Тръмп, че "когато започне плячкосването, започва стрелбата". Президентът написа това по повод размириците в Минеаполис след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд при арест, извършен от бял полицай.

Зукърбърг: Социалните мрежи не трябва да бъдат арбитри на истината

Авторите на писмото казват, че този пост подтиква към насилие.

Туитър маркира и свали туит на Тръмп с използване на аналогичен език, отбелязва АП.

Организатори на подписката са трима професори от медицинското училище към Харвард, от Калифорнийския университет в Сан Франциско и Университета на Юта. И тримата са финансирани от семейната фондация на Зукърбърг и работят по програма за предотвратяване и лечение на нервнодегенеративни разстройства, включително болестите на Алцхаймер и Паркинсон. По думите на организаторите писмото им е подписано от над 160 човека, десет на сто от които са служители във фондацията на семейство Зукърбърг.
БТА