/ netinfo
Учени от Института за сърцето в Сейнт Люк, САЩ откриха, че захарта предизвиква пристрастяване и е наркотично средство, подобно на кокаина, съобщи в. "Гардиън".

Диетата на викингите е най-полезна за мозъка

Ефектът на захарозата наподобява този на кокаина. Той променя настроението, стимулира усещането за наслада и провокира човек да търси още сладкиши. Учените стигнаха до резултатите, след наблюдение на гризачи, които предпочитаха захар пред наркотици. Въглехидратът предизвика по-силна зависимост от алкалоидите.

Агаве – медената вода на ацтеките (ВИДЕО)

Според други учени, захарта наистина води до проблеми със здравето, но не и до привикване. Психиатърът от Кембриджкия университет Хишам Зяудийн каза, че авторите на статията грешно са интерпретирали резултатите от експериментите с мишки. Собственият му труд, написан миналата година, не поддържа тезата, че захарта е наркотик. Той добави, че гризачите проявяват зависимост само в случаите, когато получават захар два часа на ден. При свободен достъп до сладко, няма признаци на привикване.

Загърбването на фруктозата ускорява метаболизма ни само след 8 дни

Други изследователи частично поддържат изводите на учените от Института за сърцето. Робърт Лъстиг от Калифорнийския университет каза, че захарта е наркотично вещество, но действието й, за разлика от кокаина, е слабо и сравнимо с ефекта от никотина.

голям шоколад
ThinkStock/Getty Images

БТА