Туарегските бунтовници обявиха северната част на Мали за независима
Туарегските бунтовници обявиха северната част на Мали за независима / Reuters, архив

Националното движение за освобождение на Азауад (НДОА), важен участник в бунта на туарегите в Мали, обяви "независимост на Азауад", голям район в северната част на страната, смятан за родина на туарегите, предадоха световните агенции.
Независимостта бе обявена с декларация, разпространена в интернет и бе потвърдена пред френска телевизия и от представител на движението. Говорителят на НДОА заяви, че независимата държава ще зачита границите на "съседните държави". Той осъди вчерашната акция в град Гао, при която бяха взети за заложници служители на алжирското консулство и заяви, че това е дело на "терористична групировка".

Движението обвини правителството на Мали в опит да унищожи туарегите, включително като ги обрече на гладна смърт по време на засушавания. Бунтовниците заявиха, че в продължение на 50 години районът е бил лошо управляван и е имало широко разпространена корупция, застрашаваща съществуването им, стабилността на региона и международния мир. Те се позоваха на резолюции на ООН за правата на местното население.

НДОА се сражава рамо до рамо с малка радикална ислямистка група, наречена "Ансар Дине" (поддръжници на вярата), която обяви по-рано, че налага шериата (ислямското право) в древния град Тимбукту. Военният лидер и генерален секретар на НДОА е бившият либийски полковник Билял Аг Ашериф.

Туарегите се разбунтуваха през януари с искане за независима държава на север, известна като Азауад, припомня БТА. Те успяха обаче да превземат само няколко малки града до 21 март, когато недоволни войници нахлуха в президентския дворец в далечната столица Бамако и свалиха демократично избрания президент. В объркването след преврата бунтовниците започнаха нова офанзива и успяха да превземат главните градове на трите основни северни провинции, в това число Кидал миналия петък, Гао в събота и Тимбукту в неделя, припомня Асошиейтед прес.

Военните, които извършиха преврата в Бамако, заявиха, че се вземат спешни мерки за запазване на териториалната цялост на Мали и призоваха населението от северните райони да окаже съпротива на въстаниците и екстремистите, припомня ИТАР-ТАСС. Според агенцията в района действат членове на Ал Кайда.

Малийският Фронт за спасение на демокрацията в Републиката, който обединява политически партии и организации на гражданското общество, призова ООН спешно да се намеси, за да бъде избегната хуманитарна катастрофа в Гао, предаде Франс прес.

Африканският и Европейският съюз отхвърлиха декларацията за независимост на бунтовниците в северната част на Мали, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Председателят на Комисията на Африканския съюз Жан Пинг твърдо осъжда тази декларация, която няма никаква стойност, и призовава международната общност да подкрепи напълно тази принципна позиция на Африка, се казва в изявление на организацията.

Европейският съюз отхвърля всяка промяна в териториалната цялост на Мали, заяви говорителка на Върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. "ЕС ясно се произнесе от началото на кризата в полза на териториалната цялост на Мали", каза Мая Коцианчич. "Докато не бъде възстановен конституционният ред, не може да бъде намерено никакво решение", добави тя.

Франция също отхвърли декларацията за независимост на водените от туарегите бунтовници, предаде Ройтерс. Френският министър на отбраната Жерар Лонге заяви, че едностранна декларация за независимост, която не е призната от африканските държави, не означава нищо за Франция.

Британското външно министерство временно затвори посолството си в Мали и изтегли дипломатите си заради обстановката на несигурност след военния преврат, предаде Асошиейтед прес. Министерството съобщи, че персоналът напуснал посолството в Бамако заради "нестабилната и непредвидима ситуация в Мали и продължаващото отсъствие на конституционно управление". Великобритания поясни, че с това решение ще има ограничена възможност да помогне на британските граждани, които избират да останат в Мали. Обединеното кралство посъветва в сряда гражданите си да напуснат Мали възможно най-бързо.