Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
От 2014 г. САЩ са похарчили над 1 млрд. долара
Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп разглежда възможността да блокира предназначената за Украйна военна помощ в размер на 250 милиона долара, информира CNN.

Белият дом вече е информирал някои от ведомствата, имащи отношение към този въпрос, че възнамерява да прекрати предоставянето на помощ на Украйна. Все още не е ясно, как точно ще стане това. От една страна, Тръмп ще се сблъска със сериозна съпротива в Конгреса, който всяка година одобрява предоставянето на тези средства. Освен това скоро му предстои среща с украинския президент Володимир Зеленски. Съществува вероятност окончателно решение американският държавен глава да вземе след срещата с украинския си колега.

Връщане на Русия в Г-8 ще е сигнал за слабост на Запада (ОБЗОР)

По-рано изданието „Политико” съобщи, че Доналд Тръмп е възложил на екипа си по национална сигурност да преразгледа военната помощ за Украйна, за да се убеди, че средствата се изразходват в полза на САЩ. Въпросът е в процес на проучване и предназначените за Украйна средства са замразени.

От 2014 г. насам всяка година САЩ отделят средства за оказване на военна помощ на Украйна. Оттогава са похарчени повече от 1 милиард долара.
 


Американската администрация одобри през 2017 г. доставката на оръжие за Киев, което включва преносими противоракетни комплекси Javelin. Предходната администрация на Барак Обама отказваше да го направи, независимо от многократните молби на Украйна. Сега противоракетните системи вече са доставени на територията на страната.

Русия категорично се противопоставя на плановете за доставка на въоръжение за Украйна, като твърди, че това само ще доведе до ескалация на конфликта в Донбас.
 
БГНЕС