/ БГНЕС
Макрон и Меркел се обявиха против желанието на Тръмп
Френският президент Eманюел Макрон заяви, че възстановяване на Русия в Групата на най-развитите индустриални страни ще е стратегическа грешка и сигнал за слабост на западните държави, предаде Ройтерс.
 

Опровержението дойде часове след като се появиха спекулации, че Макрон споделя позицията на Тръмп, че членството на Русия във формата Г-8 трябва да бъде възстановено. В крайна сметка в навечерието на срещата на върха на Г-7, американският държавен глава изглежда, че е изолиран в това свое желание.

Ще се върне ли форматът Г-8 с участието на Русия?

"Мисля, че ако Русия може да се върне на масата без никакви условия, това ще бъде знак за слабостта на Г-7" (Групата на седемте най-развити индустриални страни), заяви президентът пред Асоциацията на журналистите, акредитирани към Елисейския дворец. Той направи това изявление преди предстоящата среща на Г-7 във Франция през уикенда. "Това ще бъде стратегическа грешка от наша страна и потвърждение, че сега е време на безнаказаност", добави той.

Германия е против връщането на Русия в Г-8

"Уместно е след време Русия да може да се върне в Г-8", от която беше изключена през 2014 г. след нахлуването в Крим, посочи френският президент, цитиран от АФП.

"Разводът влезе в сила в момента на нахлуването в Украйна. Необходимо предварително условие (за връщане на Москва) е да се намери решение за Украйна въз основа на Минските споразумения", каза той и подчерта, че украинската криза трябва да бъде уредена преди Русия да се върне в Г-8, въпреки че е от жизнено значение обсъждането на международните кризи с Москва да продължи.

Доналд Тръмп аргументира пред репортери, че "Путин надхитрил Обама", като е анексирал Крим. По неговите думи, това се е случило при предишната администрация и заради тази постъпка Барак Обама  задействал процедура по изключването на Русия от Г-8.


Правителството на Германия и канцлерът Ангела Меркел също излязоха с идентична позиция, въпреки че признанието, че има леко раздвижване от страна на руския президент Владимир Путин по отношение на кризата и замразения конфликт в Източна Украйна. Необходими са далеч по-кардинални промени по украинския въпрос и Крим, преди западните страни да преразгледат членството на Руската федерация в групата на най-развитите индустриални страни.
 
БТА