/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил отстраняването на британския посланик във Вашингтон Ким Дарък, след като изтекли поверителни дипломатически документи показаха, че дипломатът е направил пренебрежителни коментари за него, пише британският в. "Дейли телеграф".

Тръмп забрани обученията по расово многообразие във федералните агенции

Смята се, че след публикуването на документите през юли 2019 г. президентът е казал на своя съветник по националната сигурност Джон Болтън да "го махне оттук", нарушавайки грубо дипломатическите норми.

Болтън съобщи пред британското издание, че след като получил инструкцията се е обадил на тогавашния секретар на британското правителство сър Марк Седуил и заявил, че "нещата ще се влошат, освен ако можете да измислите как да го изведете".

Доколкото е известно, сър Седуил се противопоставил категорично. Бивш служител на Белия дом, помогнал за справяне с последствията, го определя като "бесен" и "нажежен до бяло", съобщава в. "Дейли телеграф". Въпреки това няколко дни по-късно Дарък напусна поста.

Искането на оставката на действащ посланик на Великобритания от страна на американски президент е безпрецедентно. Историк, някога заемал водещата позиция по история на САЩ в Кеймбриджския университет, е заявил пред вестника, че не може да се сети за аналогичен пример от съвременната история.

Тръмп: САЩ трябва много внимателно да проучат фактите по случая „Навални“

В публикувано днес интервю за сп. "Таймс" Дарък заявява, че отчасти обвинява за случилото се британския премиер Борис Джонсън, отбелязва ТАСС. В момента, когато скандалът се разгаряше, той още не беше министър-председател, но вече се смяташе за безспорен фаворит в надпреварата за лидер на управляващата Консервативна партия.

По време на дебатите със своя основен опонент Джереми Хънт Джонсън два пъти избегна въпроса дали ако стане премиер ще позволи на Дарък да запази поста си. Дори колеги от
Консервативната партия впоследствие го критикуваха, че е решил да пожертва посланика "в името на личните си интереси".

Според Дарък, Тръмп смята Джонсън за "сродна душа", а британският премиер се възхищава от "простотата на лозунгите, пренебрежението към политическата коректност и понякога провокационните изрази" на американския президент, както и от умението му да играе "с фактите и истината". 
БТА