Трима загинаха при опит за нападение срещу американец в Пакистан
Трима загинаха при опит за нападение срещу американец в Пакистан / снимка: БГНЕС, архив

Служител в консулството на САЩ уби при самоотбрана двама въоръжени нападатели в пакистанския град Лахор, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на местната полиция. Проверява се дали става дума за евентуален опит за грабеж.

Американецът бил спрял с автомобила си на светофар, когато до него се доближили двама мъже на мотоциклет. По думите му един от тях извадил оръжие и американецът открил огън, като прострелял и двамата нападатели. Впоследствие те починали в болница от раните си, информира БТА.

Друг полицейски източник, цитиран от АП, уточнява, че американецът предупредил свои колеги, които пътували с кола зад него. В бързината да му се притече на помощ, водачът на втората кола блъснал минувач, който също починал в болница.

Местна телевизия показа автомобила на консулския служител с няколко пробойни от куршуми на предното стъкло. Засега чужденецът е в ареста и властите разследват случая, каза шефът на местната полиция Аслам Тарин.

Пакистан е важен съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма, но в азиатската мюсюлманска страна има силни антиамерикански настроения. Днешният инцидент може да подсили тези настроения, подчертават агенциите.