/ iStock/Getty Images
Тайфунът „Яги“ е причинил икономически загуби за 1,6 млрд. долара във Виетнам, съобщиха държавните медии.

Световната продоволствена програма към ООН заяви, че смъртоносните наводнения, предизвикани от природното бедствие в Мианмар, са най-тежките в най-новата история на страната.

"Яги" връхлетя Мианмар, Виетнам, Лаос и Тайланд с мощни ветрове и огромни количества дъжд, предизвиквайки наводнения и свлачища. По официални данни са загинали повече от 400 души.

Той премина през гъсто населената делта на Червената река във Виетнам - жизненоважен земеделски регион, в който се намират и големи производствени центрове - нанесе щети на фабрики и инфраструктура и наводни земеделски земи.

Тайфунът е причинил икономически загуби за около 40 трилиона донга (1,6 милиарда долара), се казва в първоначалната оценка на правителството.

По данни на властите броят на жертвите във Виетнам е 292, 38 души са изчезнали, над 230 000 къщи са повредени, а 280 000 хектара посеви са унищожени.

В Мианмар управляващата хунта съобщи за 113 жертви и заяви, че повече от 320 000 души са били принудени да напуснат домовете си и да се настанят във временни лагери, предаде АФП.

„Супертайфунът "Яги" засегна по-голямата част от страната и предизвика най-тежките наводнения, които сме виждали в най-новата история на Мианмар“, подчерта Шила Матю, представител на ООН в Мианмар, без да дава точни подробности.
По думите ѝ все още не са ясни точните данни за въздействието върху селското стопанство.

„Но мога да кажа със сигурност, че въздействието върху продоволствената сигурност ще бъде не по-малко от опустошително“, добави Матю.

Тежки наводнения засегнаха Мианмар през 2011 г. и 2015 г., като и в двата случая бяха регистрирани повече от 100 смъртни случая, а през 2008 г. циклонът "Наргис" причини смъртта или изчезването на над 138 000 души.

Настоящата криза накара хунтата да отправи призив за чуждестранна помощ, като съседна Индия откликна с 10 тона материали, включително сухи дажби, дрехи и лекарства.

В миналото военните на Мианмар са блокирали или осуетявали хуманитарна помощ от чужбина, включително след мощния циклон „Моча“ миналата година, когато спряха разрешенията за пътуване на групите за помощ, опитващи се да достигнат до около един милион души.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС