Тадич: Сърбия е за мирно решение на въпроса за Косово
Тадич: Сърбия е за мирно решение на въпроса за Косово / БГНЕС

Президентът на Сърбия Борис Тадич заяви, че Сърбия е за мирно решение на косовския въпрос, което ще бъде приемливо и за двете страни. Тадич каза това на срещата си в Белград с министъра на външните работи на Словакия Ян Кубиш.

Сръбският президент подчерта, че Сърбия е против независимостта на Косово и е за същинска автономия на южната сръбска област.

От своя страна Ян Кубиш заяви след срещата, че Братислава силно подкрепя Сърбия по пътя на евроатлантическата й интеграция. Във връзка с Косово Кубиш каза, че Словакия ще формулира своето мнение, след като специалният пратеник на ООН Марти Ахтисаари представи доклада си. Братислава очаква това да стане в началото на февруари.

Косово ще бъде на едно от първите места в дневния ред на ЕС и след предложението на Марти Ахтисаари най-вероятно ще бъде приета нова резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която ще определи статута на Косово, заяви министърът на външните работи на Швеция Карл Билд на срещата си в Белград със сръбския външен министър Вук Драшкович.

Сърбите платиха висока цена заради политиката на Слободан Милошевич и е време Сърбия да тръгне напред, каза Билд.

Той подчерта, че Европа е силно заинтересована Сърбия и целият регион да имат европейска перспектива.

От своя страна Драшкович отново изрази позицията на Сърбия, че независимо Косово е неприемливо и предложението на Ахтисаари трябва да бъде основа за нови преговори между сръбската и албанската страна.