Съветът на Европа отправи предупреждение към България и Румъния
Съветът на Европа отправи предупреждение към България и Румъния / netinfo

Румъния рискува санкции, включително замразяване на средства от европейските фондове заради това, че е регистрирала забавяне в борбата срещу корупцията, съобщи в Букурещ председателят на Групата държави за борба с корупцията на Съвета на Европа Драго Кос.

„Румъния е една от страните, където има забавяне в борбата срещу корупцията след влизането й в ЕС“, заяви Кос. „Това може да доведе до много сериозни последици за страната“, които могат да стигнат до замразяване на европейските средства. Кос съобщи още, че подобна заплаха съществува и за България. „Вярно е, че някои въпроси, свързани с корупцията, бяха решени, но трябват още конкретни резултати, най-вече що се отнася до министрите, срещу които се води разследване“, подчерта той.

Предупреждението на Съвета на Европа идва в момент, когато мисия от експерти на ЕС се намира в Букурещ, за да прецени напредъка на реформите в областта на правосъдието и борбата срещу корупцията. Ако не бъде постигнат съществен напредък, Брюксел може да наложи санкции като непризнавене на решенията на съдиите или намаляване на някои помощи.