Сърбия трябва да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС
Сърбия трябва да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС / снимки: Reuters

България подкрепя Сърбия да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС, и призовава партньорите си в Общността да подкрепят предоставянето му. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов, цитиран от пресцентъра на ведомството. Изявлението на министър Младенов е по повод на предстоящото заседание на Съвета „Общи въпроси” и Съвета „Външни отношения” на ЕС през следващата седмица.

Според министър Младенов получаването на този статут ще постави началото на нов, ключов етап от интеграцията на Сърбия в европейските структури, който ще има своето важно значение и за приобщаването към ЕС на целия регион на Западните Балкани. Това е и най-добрата гаранция за правата на нашите сънародници в тази страна. Напредъкът на Сърбия ще потвърди перспективата за всички страни от региона, които желаят да се присъединят към ЕС, отбелязва още министърът.

Министърът посочва, че сръбското правителство е осъществило трудни реформи и е постигнало реален напредък в  изпълнението на критериите за членството и на изискванията на Процеса за стабилизация и асоцииране. В съответствие с условията, поставени със заключенията на декемврийския Европейски съвет, отбелязваме и постигнатия съществен напредък в диалога с Прищина, който се води с посредничеството на ЕС, припомня БТА.

В този важен за Сърбия момент всички трябва да подпомогнем запазването и засилването на динамиката на реформите, отбелязва министърът. По думите му процесът трябва да продължи в интерес на пълното прилагане на всички изисквания. Предоставянето на статут на страна-кандидат би дало необходимия реален стимул за насърчаване на напредъка й по пътя на прилагането на европейските ценности, на демокрацията, на върховенството на закона и на спазването на правата на човека, смята министър Николай Младенов.

По-рано днес в Белград германският външен министър Гидо Вестервеле увери, че Германия подкрепя стремежа на Сърбия да получи статут на кандидатка за членство в Европейския съюз, предадоха АФП и ДПА. Вестервеле каза това след среща със сръбския си колега Вук Йеремич.

„Тук съм, за да покажа, че оценяваме онова, което сте направили досега и за да ви насърча да постигнете още по-голям напредък. Сега сме на финалната права. Последните пречки могат да бъдат премахнати с решителни действия”, каза Вестервеле пред журналисти. „Следващата стъпка е статут на кандидат за ЕС. Германия иска тази стъпка да бъде направена на следващия Европейски съвет” на 1 и 2 март в Брюксел, добави германският първи дипломат.

Брюксел и Берлин изискват напредък в преговорите между Белград и Прищина под егидата на ЕС, преди да дадат на Сърбия статут на кандидат за членство. В момента в Брюксел се водят преговори по въпроса.

Сърбия трябва да получи статут на страна кандидат за членство в ЕС
netinfo

Междувременно сърбите в Северно Косово отвориха днес два пропускателни пункта по границата със Сърбия, които блокираха от юли. Така те изпълниха едно от изискванията на Европейския съюз, който предстои да се произнесе по въпроса за обявяване на Сърбия за кандидатка за членство, предаде АФП. Барикадите, издигнати до граничните пунктове Бърняк и Ярине, са премахнати, заяви представител на косовските сърби. „Колите вече преминават”, добави той.

През юли Прищина изпрати специални сили на косовската полиция, която да наложи присъствието си на тези пропускателни пунктове. В отговор сърбите в северно Косово издигнаха барикади и няколко пъти избухнаха ожесточени сблъсъци. Косовски полицай бе убит, а десетки протестиращи и военни от силите на НАТО в Косово бяха ранени.

От около 120 000 сърби в Косово (с население от 2 милиона), 40 000 живеят на север в район, граничещ със Сърбия. Брюксел изисква да бъде постигнат напредък в преговорите между Белград и Прищина, преди да даде на Белград статут на кандидат за членство. Преговори по въпроса се водят в момента в Брюксел, напомня АФП.