Светът се сбогува с Вацлав Хавел
Светът се сбогува с Вацлав Хавел / снимки: Reuters
Светът се сбогува с Вацлав Хавел
48450
Светът се сбогува с Вацлав Хавел
  • Светът се сбогува с Вацлав Хавел

Световни лидери и държавници изпратиха първия посткомунистически президент на Чехословакия - дисидент, драматург и ръководител на Кадифената революция Вацлав Хавел. Никола Саркози, Дейвид Камерън, Мадлин Олбрайт и Бил и Хилари Клинтън присъстваха на погребението на една от най-влиятелните личности на източноевропейския преход. Хавел имаше ключова роля в края на Студената война в събитията, които свалиха комунистическите режими в Източна Европа. Сред присъстващите бяха и българските президенти Желю Желев и Петър Стоянов, както и външният ни министър Николай Младенов.

Семейството и близките на Вацлав Хавел бяха придружени от влиятелни държавници, участвали в политическите процеси в последните 20 години. Те се събраха да изпратят бележития дисидент в катедралата Свети Вит в Прага. Хавел почина в неделя на 75-годишна възраст, след тежко боледуване от годините му в затвора. Той ръководи Чехословакия в продължение на три години по време на нейния преход към демокрацията. Последен президент на Чехословакия и първи на независима Чехия, която той води в продължение на 10 години след „кадифения развод" със Словакия през 1993 г.

Първият посткомунистически президент на Полша и духовен съратник на Хавел - Лех Валенса, основател на полското про-демократическо движение "Солидарност", също присъстваше на церемонията. Литургията беше водена от пражкия архиепископ Доминик Дука, който е лежал в затвора заедно с Хавел. Хиляди чехи излязоха по улиците и наблюдаваха шествието на огромни екрани в центъра на столицата. Хавел беше почетен и в съседните Словакия и Полша.

Бившият Държавен секретар на САЩ - Мадлин Олбрайт, която е родом от Прага, каза, че Хавел е бил "един от най-уважаваните мъже на този свят, който винаги се стремеше към все по-големи постижения."

Светът чува за Вацлав Хавел през 1977 г след като той и няколко съмишленици издават историческата Харта 77. С документа те критикуват комунистическото правителство на Чехословакия за това, че не спазва човешките права. Съветските репресии в края на Пражката пролет са запечатани в паметта на населението, но въпреки това Хавел и неговите съмишленици правят открит опит да внесат Хартата в чехословашкото Федерално събрание. Те са арестувани и властите започват репресивна кампания срещу повече от хилядата души, подписали хартата. Заради това Хавел се превръща в символ на чехословашката съпротива.

Вацлав Хавел е номиниран няколкократно за Нобеловата награда за мир. Автор е на повече от 20 пиеси и значителен брой есета, преведени на различни езици.

Урната с праха на Вацлав Хавел ще бъде погребана в семейния парцел в пражкото гробище Винохрани. Редом до първата му съпруга Олга.