Светът очаква да зърне за първи път новия британски принц
Светът очаква да зърне за първи път новия британски принц / снимки: Gulliver/Getty Images

Светът очаква да зърне за първи път новия британски принц днес - телевизионните екипи са в готовност да снимат принц Уилям и съпругата му Кейт, когато излизат от лондонската болница със сина си, предаде Ройтерс.

31-годишната Кейт роди първото дете на двойката вчера следобед, слагайки край на многоседмичното трескаво очакване и изненадвайки наблюдателите, повечето от които предсказваха момиче. Популярната двойка заобиколи традицията, като обяви раждането с прессъобщение, но се очаква да спази протокола, като позволи на публиката да види за първи път новороденото кралско бебе на стълбите пред болницата „Сейнт Мери”.

Вероятно ще зърнем само връхчето на главата на бебето, но те ще спазят традицията, каза Джо Литъл от списание „Маджести”. След това няма да ги виждаме известно време. Раждането на дете е много личен момент, така че следващият път, когато ще видим бебето, ще бъде официалната снимка, а дотогава може да минат седмици, добави той.

Представител на Кенсингтънския дворец огласи появата на момченцето около 20.30 ч. вечерта (19.30 ч. по Гринуич), четири часа след раждането му, което беше следено внимателно от световните медии и британската преса. Таблоидът „Сън” временно се преименува на The Son (син) в чест на бебето, а вестникът с ляв уклон "Гардиън" осигури за читателите на сайта си „републикански” бутон, за да могат да филтрират потопа от кралски новини, ако желаят, предаде Ройтерс.

И съпругата ми, и аз сме преизпълнени с радост от идването на бял свят на първото ми внуче, заяви принц Чарлз, бащата на принц Уилям и престолонаследник на Обединеното кралство, предаде Ройтерс. Това е невероятно специален момент за Уилям и Катрин и ние сме изключително развълнувани и се радваме за тях в момента на раждането на тяхното момченце, се казва в изявлението на принца. С нетърпение очакваме да видим бебето в близко бъдеще, добави принц Чарлз. Той каза, че е безкрайно горд и щастлив да стане дядо за първи път.

Изявлението от Кларънс хаус предшестваше традиционното съобщение - пликът с данните за бебето - датата и часа на раждането, пола и теглото (не и ръста, който в британските клиники не се съобщава), който бе доставен от болницата в резиденцията на кралица Елизабет - Бъкингамския дворец.

Светът очаква да зърне за първи път новия британски принц
netinfo


Информацията след това бе изложена на позлатения статив пред главната порта на двореца, където се бяха събрали многобройни поданици.

В цялата страна и в цялата Общност на нациите хората ще празнуват и ще пожелават всичко добро на кралската двойка, каза премиерът Дейвид Камерън пред очакващите репортери на „Даунинг стрийт”, предава БТА. Това е важен момент в живота на нашата нация, но предполагам, преди всичко това е прекрасен момент за една сърдечна и любяща двойка, които се сдоби с чисто ново момченце.

Последните няколко години бяха забележителни за нашето кралско семейство, добави той. Новината дойде в момент, когато кралското семейство се радва на голяма популярност. Миналата седмица проучване на общественото мнение на Ипсос/Мори показа, че 77% от британците предпочитат запазването на монархията пред републиката - рекордно високо ниво на одобрение.