Световните реакции за присъдата на Тимошенко
Световните реакции за присъдата на Тимошенко / снимки: Reuters, архив

Москва разкритикува антируския характер на процеса срещу Юлия Тимошенко, предадоха Ройтерс и АФП, като цитираха изявление на руското министерство на външните работи. „Не можем да не подчертаем очевидно антируския характер на цялата тази афера”, се казва в текста. „Като осъди Тимошенко за злоупотреби във властта по време на сключването на договори за доставката на руски газ през 2009 г., трибуналът пренебрегна факта, че тези споразумения бяха сключени  в пълно съответствие с  руското, украинското и международното законодателство”, пише още в документа, цитиран от световните агенции.

Руският премиер Владимир Путин изрази недоумение от присъдата на Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС. „Не съм запознат със заключенията на съда за обвиненията, на базата на които беше осъдена Тимошенко, не знам какво точно е написано в тези заключения, но ако трябва да съдя по информациите на медиите, то обвинителната присъда е произнесена заради подписването на договор с Русия за доставка на природен газ”, заяви Путин. „Тимошенко нищо не е подписвала”, увери той и подчерта, че договорите са били подписани от компаниите „Газпром” и „Нафтогаз”.

„Наистина не разбирам защо й дадоха седем години. Тимошенко за нас и за мен лично не е приятел и не е роднина, а е нещо повече, тя е политически опонент”, припомни Путин, визирайки прозападната ориентация на политиката на Тимошенко. Той подчерта, че е опасно и контрапродуктивно да се подлага на съмнение целия пакет от споразумения между Москва и Киев в областта на доставките на природен газ.

Световните реакции за присъдата на Тимошенко
netinfo

ЕС изрази дълбоко разочарование от днешната присъда срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко и предупреди, че тези събития ще се отразят на преговорите с Киев за асоцииране. Позицията, която предстои да бъде представата официално по-късно днес, бе прочетена от Мая Кочиянчич, зам.-говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън.

Процесът срещу Тимошенко не отговаряше на международните стандарти за прозрачност и безпристрастност, заяви Кочиянчич. По нейните думи властите в Киев проявяват избирателно и тенденциозно отношение към представителите на предишното украинско правителство.

Жалко е, че тази страна председателства в момента Съвета на министрите към Съвета на Европа, добави Кочиянчич. Тя призова да се предостави възможност за обжалване на Тимошенко и останалите представители на опозицията, както и апелативните съдилища да разгледат и постановят решенията си в дух на прозрачност. Процедурата на обжалване не трябва да се обвързва с предстоящите избори. ЕС ще вземе предвид как Киев прилага принципите на демокрацията при двустранните отношения, включително и в хода на процеса по асоцииране, допълни Кочиянчич.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) изрази безпокойство във връзка с присъдата на бившата украинска премиерка, предаде АФП.

Съветът на Европа разкритикува решението на киевски съд за наложената на Юлия Тимошенко присъда и подчерта, че политическите решения трябва да се взимат от парламентите и от избирателите, а не от съдилищата, предаде АФП. Генералният секретар на организацията Турбьорн Ягланд изрази надежда, че проектът за промяна на наказателния кодекс на Украйна, за който неотдавна спомена президентът Виктор Янукович, ще направи невъзможни подобни процеси в бъдеще.

Дълбоко съжалявам за днешното решение на украинския съд срещу Юлия Тимошенко, заявява председателят на Европейския парламент Йежи Бузек в изявление, разпространено от пресцентъра на институцията. Контекстът и условията за тази присъда пораждат съмнения, че тя е политически мотивирана и че съществува избирателно прилагане на върховенството на закона в Украйна, добавя Бузек. Той изразява „сериозни съмнения в честността, независимостта и прозрачността на този процес”.

Световните реакции за присъдата на Тимошенко
netinfo


Законът, приложен срещу Тимошенко, датира от съветски времена и се отнася до преследването на престъпления, свързани с политически решения, а това е рядка практика в демократичните страни, заявява председателят на ЕП. Украйна е велика страна, която заслужава нещо по-добро, добавя той.

Бузек изразява надежда Наказателният кодекс на бившата съветска република да бъде променен скоро, съгласно неотдавнашните дебати във Върховната рада. По неговите думи чл.365 от НК, използван срещу Тимошенко, буди особена загриженост. Очаквам присъдата да бъде преразгледана, в случай че бъде обжалвана, отбелязва той. По неговите думи утвърждаването на върховенството на закона и истинската борба с корупцията са съществени не само за приключването на преговорите с Киев за
асоцииране до края на годината и за задълбочаване на двустранните отношения на Украйна с ЕС, но и за затвърждаването на демокрацията в страната, пише БТА.

Докладчиците по мониторинга на Украйна в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Майлис Репс и Мариета Пурбе-Лундин изразиха безпокойство и разочарование от присъдата на Тимошенко, се казва в изявление на ПАСЕ.

„Това е пример за криминализирането на вземането на политически решения. На последното си заседание Комитетът по мониторинга вече изтъкна, че има системни пропуски и слабости, които са опетнили процесите на бивши членове на правителството. Смятаме, че това е недопустимо и властите трябват да вземат отношение. Това отново подчертава нуждата от пълна реформа на съдебната система в Украйна съобразно препоръките на ПАСЕ за правосъдието и съдебната система, включително принципа на декриминализиране на политическите решения. Възнамеряваме да повдигнем този въпрос на най-високо ниво при посещението ни в Киев от 2 до 4 ноември”, се казва в изявление на докладчиците за Украйна в ПАСЕ.

По повод присъдата на Тимошенко, директорът на отдела за информационна политика на украинското министерство на външните работи Олег Волошин заяви, че Киев разбира всички реакции, които присъдата е породила. Той уверява, че външното ведомство ще обясни на ЕС ситуацията във връзка с процеса, предаде ИТАР-ТАСС.

Световните реакции за присъдата на Тимошенко
netinfo

Западните страни следяха делото с безпокойство. Германското министерство на външните работи също отправи остри критики по повод присъдата на Тимошенко, предаде ИТАР-ТАСС. В изявление на ведомството присъдата е определена като удар по стандартите за правовата държава. „Тази присъда не може да остане без последици за нашите отношения с Украйна и за отношенията между Украйна и ЕС”, се предупреждава в текста. Подчертава се, че Берлин ще следи внимателно ще се развие случаят с Тимошенко.

Франция също разкритикува присъдата от 7 години затвор и 3 години забрана за явяване на избори на Тимошенко. „Присъдата идва след съдебна процедура и условия, които не отговарят на международните ангажименти на Украйна и потвърждава несправедливия и политически характер на процеса”, заяви френският външен министър Ален Жупе. „Призовавам украинското правителство да се върне към пълното спазване на правото, справедливостта и ангажиментите си пред Съвета на Европа, където тя в момента е ротационен председател на Съвета на министрите”, коментира Жупе.

Държавният департамент на САЩ разкритикува решението на украински съд да осъди Юлия Тимошенко на седем години затвор, предаде АФП. Според Вашингтон това решение на съда е било политически мотивирано. „Дълбоко сме разочаровани от тази присъда, която поражда сериозни тревоги за ангажимента на украинското правителство към демокрацията и правовата държава”, заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд.

Световните реакции за присъдата на Тимошенко
netinfo

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда за справедливост и безпристрастност при процедурата на обжалване на присъдата на Тимошенко.

„Амнести интернешънъл” остро разкритикува присъдата на Тимошенко, съобщи още френската агенция. Правозащитната организация посочи, че делото срещу бившата украинска премиерка е политически мотивирано, и прикани за незабавното освобождаване на опозиционния лидер.