/ БТА
Премахнаха статуята на покойния германски кардинал Франц Хенгсбах от катедрала в Западна Германия, след като срещу него се появиха обвинения в сексуално насилие, съобщиха от католическата църква.
 

статуя кардинал
БТА



На мястото ще бъде издигнат мемориал на жертвите на сексуално насилие. Спорът около статуята, която се намира точно пред катедралата в Есен, беше разпален във вторник, когато германските епархии на Есен и Падерборн обявиха, че са започнали разследване на най-малко три обвинения в сексуално насилие, повдигнати срещу Франц Хенгсбах.
 

статуя кардинал
БТА



Две от обвиненията датират от 50-те и 60-те години на миналия век. В първия случай се твърди, че Хенгсбах е малтретирал 16-годишно момиче през 1954 г., докато все още е бил помощен епископ в германския град Падерборн. Вторият случай датира от 1967 г., когато се твърди, че кардиналът е насилвал друга жена по време на престоя си в Есен, когато вече е бил епископ.

Последните обвинения срещу него бяха направени от трета жертва през октомври 2022 г.
 

статуя кардинал
БТА



Хенгсбах основа епархията на Есен през 1958 г. и я ръководи до смъртта си през 1991 г. когато умира на 80-годишна възраст.