Стрелецът от музея на Холокоста е свързан с антисемитски сайт
Стрелецът от музея на Холокоста е свързан с антисемитски сайт / снимка: БГНЕС

Мъжът, който стреля в музея на Холокоста във Вашингтон и уби един от охранителите, преди да бъде прострелян от охраната, е свързан със сайт, изразяващ антисемитски и антиправителствени възгледи, съобщи полицията, цитирана от Асошиейтед прес.

Стрелецът е на 88 години и следователите са го идентифицирали като Джеймс В. фон Брун, известен с антисемитски прояви в миналото. Той е настанен в болница в критично състояние.
   
При задържането му полицаите са открили у него списък с имената на американски конгресмени. Засега не е ясно какво е предназначението на списъка, съобщил неназован служител от разследването.
  
Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че този възмутителен акт напомня на американците да бъдат бдителни към антисемитизма и предразсъдъците във всичките им форми. Никоя друга американска институция не е по-важна в това усилие от музея на Холокоста и никакъв акт на насилие няма да намали решимостта ни да почитаме жертвите му.
   
Фон Брун е автор на антисемитска книга, а през 80те години на миналия век е лежал 6 години в затвора за опит за отвличане на членове на управителния съвет на Федералния резерв. В материалите си в интернет той нарича Холокоста "голяма измама".

В момента на стрелбата музеят е бил пълен с посетители, включително ученици, но никой не е пострадал, посочва АП.