Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Одобрението за дейността на руския президент Владимир Путин в страната е спаднало на 66 процента - до четиригодишен минимум, информира "Комерсант", като цитира данни от проучване на социологическия център "Левада". 33% от запитаните не одобряват работата на държавния глава, а 1 процент нямат мнение.

Това е най-ниският показател от 2013 г., когато положително мнение за дейността на Путин имаха 64 на сто от хората в Русия. Същевременно сегашният му рейтинг е с 22 процента по-нисък от одобрението за президента през 2014 г., когато Крим бе присъединен към федерацията, напомня вестникът анексията на украинския полуостров от Москва.

За година една пета от руснаците изгубили доверие в Путин

Рейтингът на Путин
"се стабилизира след продължителен спад", защото се е изчерпал "ефектът на възмущението от пенсионната реформа" в Русия, вдигнала с 5 години възрастта за пенсия, смята политологът Владимир Слатинов.

Според експерта обаче рейтингът на президента вече не е "тефлонов", сиреч напълно имунизиран срещу всякакви негативи". "Значи спадът може да продължи, ако се случат поредните шокови за населението (на Русия) събития или решения", прогнозира той.

Владимир Путин впрочем остава ръководителят с най-голям процент одобрение сред жителите на Русия. Най-нисък рейтинг има премиерът Дмитрий Медведев - 34 на сто; 64 процента от гражданите не одобряват дейността му.

Владимир Путин в Сибир
БГНЕС

Участниците в анкети обаче са доволни от дейността на губернаторите - одобрението за тях през октомври е 58 на сто срещу 40 на сто неодобрение. "Пълномощията им са малко, те могат да бъдат свалени всеки момент, пари няма, а те самите са по-близо (до хората), отколкото федералните власти, и затова са винаги на показ", обяснява експертът Слатинов.

Държавната дума обаче не може да се похвали с доверие сред хората в Русия - одобряват я само 36 на сто срещу 62 процента неодобрение. По данни на центъра "Левада" подкрепата за руския парламент в страната не е надхвърляла 50 на сто от 2015 г. насам, добавя "Комерсант".
Guliver/Getty Images