/ IStock
Държавните и правителствени ръководители на ЕС по време на видеоконференцията днес не можаха да разрешат въпроса за деблокирането от страна на Унгария и Полша на проекта за седемгодишен бюджет на Европейския съюз за 2021-2027 г. в размер на 1,07 трлн. евро и плана за икономическо възстановяване след пандемията за 750 млрд. евро, съобщи пред ТАСС европейски дипломат.

Лидерите на 27-те обсъждат ветото на Полша и Унгария

"Дискусията приключи за днес. За съжаление видеоконференцията не е оптималният формат за решаване на въпроса за многогодишния рамков бюджет на ЕС", каза дипломатът.

„Държавите от ЕС се договориха за основните принципи на бюджетния план на ЕС за 2021-2027 г., включително върховенството на закона. Необходимо е обаче единодушно решение от всички държави от ЕС, за да превърнем това в реалност", допълни източникът.

Това означава, че лидерите на ЕС или ще свикат отделна среща на върха, за да разгледат въпроса за седемгодишния бюджет, или тази тема ще се превърне в ключова на планираната среща на върха на общността на 11-12 декември, която вероятно ще се проведе лично, а не онлайн.

Европарламентът отказва каквито и да е отстъпки на Унгария и Полша

Унгария и Полша блокираха одобрението на новия бюджетен план на ЕС, протестирайки срещу решението за създаване на механизъм за наблюдение на спазването на принципите на върховенството на закона в страните от общността от 2021 г., така че бюджетните средства от Брюксел да се разпределят въз основа на резултатите от това наблюдение.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан оправда ветото си, като обвини властите в Брюксел, че възнамеряват да принудят Унгария да промени политиката си за ограничаване на имиграцията.

В началото на ноември Съветът на ЕС обяви, че спазването на принципа на правовата държава за пръв път се превръща в решаващ критерий за разпределение на бюджетните разходи между членовете на общността.
БГНЕС